Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märklig borrningsolycka i t-banan

Borrningsolyckan på Södermalm i Stockholm framstår som allt märkligare.

Arbetet skedde efter gällande ritningar, säger polisens utredare till TT.

Polisen har inlett en utredning för att fastställa orsaken till olyckan och för att se om någon kan ställas till ansvar för någon form av brott.

Vår förundersökning avser misstanke om grov allmän farlig ödeläggelse, säger kriminalinspektör Gunilla Borgehed vid Citypolisen till TT.

Polisens tekniker undersökte på fredagen platsen för den misslyckade borrningen samtidigt som man började höra personalen på borrfirman och kontrollera ritningarna för byggnaden.

Vi kan konstatera att företaget hade tillstånd att borra och att man borrat efter ritningarna. Vi har så här långt inte funnit att firman gjort något fel men någonstans har det ändå begåtts ett fel. Den fortsatta utredningen får visa var detta skett, säger Gunilla Borgehed.

Borrfirman Talluddens Borrservice är bedrövad över olyckan.

Vi borrade efter bergvärme. Personalen är naturligtvis chockad, men tacksam över att ingen kom till skada, säger företagets vd Jan Cederström.

Företaget skulle i torsdags borra ett par hundra meter djupt hål på en tomt vid Wollmar Yxkullsgatan på Södermalm. När personalen kommit omkring 20 meter ned i berget upptäckte man att borren inte längre mötte något motstånd i berget.

Personalen försökte dra upp borren som hängde fritt i tunneln mellan Mariatorget och Slussens t-banestationer men hann inte förrän ett t-banetåg krockade med den.

Borren träffade tågets tak och främre vindruta som fick omfattande krosskador. Stoppet orsakade stora störningar och förseningar på t-banans röda linje i flera timmar.