Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marit Björgen med otrolig uppvisning i Holmenkollen när Kalla blev fyra efter spurtstrid

Marit Björgen var över en halvminut bakom täten halvvägs in i tremilen.
Då blåste hon förbi alla med 800 meter kvar för att ta sin sjunde seger i Holmenkollen.
Charlotte Kalla fick nöja sig med en fjärdeplats efter att hon blivit slagen i spurten.
– Surt. Jag vill tävla igen – redan på fredag, säger Kalla i SVT.

Charlotte Kalla visade tidigt att hon hade bra form när det var dags för tremilen i Holmenkollen.

Tillsammans med Jessica Diggins och Ragnhild Haga drog Kalla iväg och skaffade sig ett försprång på 28 sekunder halvvägs in i loppet där närmast jagande duon var Marit Björgen och Astrid Jacobsen.

Den norska jagarduon tog in ett par sekunder per kilometer och med 8,5 kilometer kvar var avståndet nere på 21 sekunder.

Björgen och Jacobsen fortsatte att ta in sekunder på topptrion, med 5,5 kilometer kvar att åka var det bara 15 sekunders avstånd mellan grupperna och när det vände utför för en lång utförskörning efter en tids stigning var det ytterligare fem sekunder som försvunnit för topptrion.

Kalla visade att hon hade fortsatt bra skidor och kunde glida iväg ett par meter från både Diggins och Haga samtidigt som Björgen la in ytterligare en växel för att komma ikapp och var med 3,4 kilometer kvar bara 6,4 sekunder efter Kalla.

Och med 1,5 kilometer var det bara 3,3 sekunder mellan Diggins i ledning och Björgen på fjärdeplatsen och med 800 meter var Björgen uppe i topp, med Kalla i rygg.

Björgen och Kalla var också de två starkaste under upploppet, men ingen kunde hota Björgen efter skidbytet och det blev en norsk seger i Holmenkollen.

Kalla var fjärde åkare över mållinjen efter att hon fått ge sig i spurten mot Diggins och Haga.

– Jag gillar det inte, säger Kalla i SVT om att sluta fyra och fortsätter:

– Det är surt. Jag vill tävla igen – redan på fredag.

Ebba Andersson slutade tia som näst bästa svenska i som debut i Holmenkollen medan Ida Ingemarsdotter slutade på elfte plats.

Emma Wikén gick i mål på en 40:e plats med Lovisa Modig som femte svenska i mål med sin 43:e plats. Moa Molander Kristiansen var sista svenska i mål när hon gled in som åkare 50.