Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria från Ö-vik var ekumenisk följeslagare i Hebron

Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI) stod i fokus när FN-föreningen i Örnsköldsvik bjöd in till sitt andra temamöte för hösten. Detta på IOGT-NTO-lokalen på Bergsgatan 8 och med följeslagerskan Maria Lundberg från Järved som huvudperson.

Hon tjänstgjorde i grupp 77 under oktober 2019 – januari 2020 med sitt tre månaders fältarbete i Hebron på Västbanken. Känd som Abrahams stad och där traditionen säger att även hans hustru Sara, sonen Isak och Isaks hustru Rebecka är begravda.

I dag bor närmare 180 000 palestinier i Hebron och nu även flera hundra bosättare som bebor de centrala delarna av staden. Hebron är sedan 1997 delad i två zoner, H1 och H2, i den senare har Israel full kontroll och de palestinier som bor här har liten rörelsefrihet.

Programmet initierades av kyrkoledare i Jerusalem som tillsammans formulerat ett brev till Kyrkornas Världsråd med önskan om att få stöd till sitt arbete för fred och säkerhet för både palestinier och israeler. Redan under 2002 började människor från olika delar av världen inklusive Sverige att ansluta sig till programmet. I dag har runt 340 svenskar deltagit i programmet och då även ett fåtal från vår kommun. Kvällens mötesledare Stellan Bäcklund var med i en av de allra första grupperna redan 2004 och stationerades då i Sawahreh utanför Abu Dies.

Maria berättade i sin fina power-point-presentation att hon studerat freds- och konfliktforskning tidigare i Umeå och att hon även jobbat på en kibbutz i Israel i slutet på 1990-talet. Detta var bakgrunden till hennes intresse att ansluta sig till EAPPI.

De utbredda rörelserestriktionerna runt Hebron försämrade kraftigt den palestinska civilbefolkningens möjligheter att leva ett normalt liv. Vardagliga saker som att ta sig till/från arbetet eller skolan är för många oerhört frustrerande inte minst som den israeliska militären är utrustad med automatkarbiner och maskingevär samtidigt som flertalet bosättare gick omkring med gevär över axeln och även pistoler i hölstren. En av Marias huvuduppgifter i Hebron var att eskortera elever till Cordoba-skolan som låg granne med en stor bosättning.

För att kunna skapa en varaktig fredsprocess krävs synliga och påtagliga förbättringar för civilbefolkningen, endast i en sådan process kan en varaktig fred uppnås, avslutade Maria sin presentation innan hon sedvanligt avtackades av FN-föreningen för sin innehållsrika presentation.

Stellan Bäcklund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel