Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Maria"-fallet läggs ner

Brottsutredningen kring fallet där en 18-åriga kvinna misstänks ha utsatts för sexuellt övergrepp på Vemyra ungdomshem läggs ner.

Annons

"Maria"-fallets brottsutredning läggs ner, rapporterar SVT Mitttnytt. Beskedet bekräftas Stina Sjöqvist, kammaråklagare som lett förundersökningen i det uppmärksammade fallet i lite mer än ett halvår.

– Jag har inga skäl att tvivla på kvinnans berättelse. Utredningen läggs ner för att det inte finns tillräckligt med stöd i form av konkreta bevis. Om det inte finns tillräckligt med bevis är det min skyldighet som åklagare att inte väcka åtal, säger hon.

Det var under de drygt 2,5 åren som "Maria" bodde på ungdomshemmet Vemyra i Sollefteå som hon utsattes för sexuellt övergrepp.

Enligt hennes egen berättelse inledde hon en sexuell relation med en manlig vårdare i 50-årsåldern där de i hemlighet haft sex både på och utanför boendet.

I oktober uppdagades historien och en polisutredning inleddes. Fallet rubricerades som sexuellt utnyttjande eftersom kvinnan befunnit sig i beroendeställning till mannen.

Under onsdagen träffade Stina Sjöqvist kvinnan i Sundsvall tillsammans med ett målsägandebiträde och en representant från socialförvaltningen. Där berättade hon att utredningen läggs ner.

– Normalt sett får man ett brev hemskickat med beskedet, men jag kände att det var viktigt i det här fallet att träffa henne personligen, säger Stina Sjöqvist.

I utredningen ingick även ett fall av olaga hot och övergrepp i rättssak med samma gärningsman. Även de rubriceringarna stryks.

Sedan utredningen inleddes har någonstans mellan 20-30 personer förhörts. Det samlade utredningsmaterialet uppgår till någonstans mellan 200-300 sidor.

– Vi har jobbat hårt med att försöka ta reda på vad som verkligen hänt. Många som vi förhört på Vemyra är överens om att kvinnan och mannens relation var ovanligt nära, men det finns ingen som sett något av sexuell karaktär, säger hon.

Men all aktivitet kopplat till "Maria"-fallet är inte över. Det var Härnösands kommun som betalade notan för "Marias" vistelse på Vemyra – en summa på totalt 6,6 miljoner

När brottsutredningen inleddes gjorde kommunen en egen anmälan till Statens institutionsstyrelse, den myndighet som ansvarar för Vemyras verksamhet.

Där begärde man att fallet skulle utredas och, beroende på vad man kom fram till, att få pengarna tillbaka.

Men något beslut om huruvida man kommer inleda en utredning i frågan har ännu inte fattats hos myndigheten. Ärendet är dessutom anmält till Socialstyrelsen

Fotnot: Maria är ett fingerat namn. Personen i artikeln heter egentligen något annat.