Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Blom vill hylla vänskap

Annons

"Masjävlar"-regissören Maria Blom är tillbaka med en ny humoristisk film i dalamiljö.

Det är en emotionell action-film, säger Maria Sid, som spelar huvudrollen.

Får man verkligen göra en film om en 40-årig undersköterska i Falun? Som dessutom är nyskild och har två barn, som tycker att hon är en loser? Inte ens för Maria Blom, som slog igenom med succékomedin "Masjävlar" (2004), var det helt självklart under manusförfattandet.

Jag vill ju nå en stor publik. Det är viktigt för mig och då var det svårt att få till det, att skriva om en person som är så pass avstängd och ändå hitta ett driv. Vi var nära att lägga ner flera gånger, säger hon till TT.

Vill hylla vänskap

Men det gjorde hon inte och det var tur. I alla fall att döma av publikreaktionerna på Göteborgs filmfestival där "Hallåhallå" premiärvisades i helgen. Det var mycket skratt och varma applåder efter visningen av filmen som alltså kretsar kring Disa, som befinner sig på ett rätt ruttet ställe i livet. Hon är vilsen och drömmer om att hon och exet Laban ska bli ihop igen. Samtidigt pågår ändå livet och så småningom får hon nya bekantskaper som piggar upp. Hon börjar på en självförsvarskurs för att "bli lite modigare" och så träffar hon på en charmig dalmas med ett koppel ungar och exfruar som komiskt laddat bagage. Dråpliga situationer och träffsäker humoristisk dialog döljer dock inte den allvarliga livsgrubblande botten som också finns i "Hallåhallå".

Jag vill uppmuntra till förändring. Det går att förändra sig själv, vad folk än tror. Jag ville göra en hyllning till vänskap och samarbete men också till att man ska våga tänka till själv, våga trotsa lagen lite. Det kan man få bra puls av, säger Maria Blom.

"Solidaritet är ute"

Ett spår i filmen handlar om Disas arbetsplats, lasarettet i Falun, där det ska skäras ner och varslas. När Disa vill göra något för att protestera säger en lakonisk och köksrenoverande kollega att "vi lever på 2000-talet nu, solidaritet är helt ute".

Det finns mycket som har försvunnit på vägen mot vårt individualistiska samhälle, hela föreningslivet till exempel. Vi har lite glömt det här att göra saker för andra. Det finns ju många undersökningar som visar att det gör oss lyckliga. Det måste vi påminna oss om.

"Svennigt men radikalt"

"Hallåhallå" får vanlig biopremiär den 7 februari och då hoppas finskfödda Maria Sid, som vi tidigare har sett i tv-serien "Livet i Fagervik" och julkalendern "Hotell Gyllene knorren", att publiken ska hitta till biografen.

Det här handlar inte om någon agent utan om en undersköterska och om att hitta sig själv. Det är svennigt men ändå radikalt, säger hon.

Mer läsning

Annons