Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margot säger ifrån: "De som jobbar inom hemtjänsten blir jagad av klockan"

Margot Andersson i Örnsköldsvik tycker att det är dags att säga ifrån.
– Hemtjänsten har blivit mer och mer krånglig – och det är orimligt att behöva säga till en vecka före när man ska ha färdtjänst, säger hon.

Margot Andersson på Varvet i Örnsköldsvik har varit rullstolsburen efter en trafikolycka för lite drygt 50 år sedan. Sedan dess har hon varit i behov av hjälp för att få vardagen att fungera. Samtidigt är hon långt ifrån en människa som klagar i onödan.

– Man får vara glad att man hänger med, säger hon.

Samtidigt har hon nu uppvaktat kommunen, med adress ansvariga för hemtjänst och färdtjänst.

– Jag har haft hemtjänst så pass länge att jag vet vad jag talar om. Det har blivit sämre med åren – och det beror inte på de som utför hemtjänsten. De är så gulliga och rara, men är hela tiden jagade av klockan, säger hon.

I sin uppvaktning till kommunen skriver Margot Andersson att "det har blivit speciellt besvärligt med hemtjänsten när man har infört en regel att ändringar måste anmälas en vecka i förtid".

– Det fungerade hur bra som helst tidigare när personalen själva skötte tillfälliga ändringar, säger hon och påpekar att fler tjänster på chefsnivå inte borde medföra några större besparingar.

– Förr hade hemtjänstpersonal tid med lite oförutsedda grejer – och till och med ta en kopp kaffe ibland. Nu finns ingen tid för sådant. Jag tycker jättesynd om de som jobbar och varför ska man hitta på ett system som inte är bra för någon?

Som handikappad är hon även beroende av färdtjänst – och om den tycker hon inget vidare.

– Bussarna är skraltiga, men chaufförerna säger att det är nya på gång. Chaufförerna är hjälpsamma, men det är värre när man ska beställa, säger hon.

– I helgen var jag bortbjuden på middag, men fick tacka nej. Man måste beställa flera dagar i förväg när det handlar om färdtjänstens handikappbussar. Därför kunde jag inte åka, säger hon.

Margot Andersson säger att hon önskar att hon kunde åka vanlig taxi.

– Spontanresor funkar inte för mig. Dessutom, om jag är bortbjuden, måste jag veta i förväg när jag ska hem. Ibland har det hänt att jag har fått bryta upp mitt i något, säger hon.

– Jag vet att det är många som är i samma situation som mig. Många äldre törs inte säga till. Man är mer försiktig. För min del handlar det heller inte om att klaga – bara att påpeka för de som bestämmer.