Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margit Lundqvist stickade hela livet – mycket levererades till Länsmuseet i Härnösand

Margit Lundqvist, Bredbyn, har avlidit i en ålder av 95 år. Närmast sörjande är barnen Torbjörn och Monica med familjer.

Margit föddes i Kubbe, Anundsjö församling, som yngst av sex syskon. Föräldrar var Henning och Hildur Nyström. Mamma Margit gifte sig med vår pappa Gustaf 1949 och vi barn föddes 1951 och 1956.

Tidigt i unga år kom Margit att arbeta på kafé vilka var Hallins kafé i Bredbyn i två omgångar samt Julle Söderbergs kafé i Mellansel. Hon arbetade även på Signe Jonsson matsal i Bredbyn.

1949 samma, år som hon gifte sig med Gustaf, började hon vid Televerket i Bredbyn och var växeltelefonist till automatisering av telenätet infördes 1966.

Året därpå påbörjade hon en tjänst vid Televerket i Umeå där hon dirigerade reparatörer i Västerbottens inland fram till pensionering. Under uppväxtåren togs vi omhand av hembiträden, ”pigor”, som bodde hemma hos oss, och det till ett antal av tolv st.

1954 byggde mamma och pappa en ny villa i Bredbyn som var något betydelsefullt med dåtidens moderniteter som tvättstuga i källaren samt stor toalett och badrum. Efter flytten från Bredbyn och efter att ha bott på Teg byggde föräldrarna 1974 en villa på Öxbäck i Sävar och var där de första boende.

Efter pensionering bestämde pappa och mamma sig för att flytta tillbaka till Bredbyn.

Vad vi mest kommer ihåg mamma för är hennes tålamod och att hon aldrig klagade. Att hon, när vi var barn, hann med att sticka alla fina tröjor, koftor samt även sockar är något vi undrat över. Stickandet fortsatte hela livet och hon stickade även sådant som levererades till Länsmuseum i Härnösand. Att det inför jul köptes en halv gris som styckades och tillagades samt att det ofta köptes en halv kalv som också togs om hand är nog sådant som sällan förekommer idag.

Tillsammans med pappa fick mamma många fina år inte minst i SPF sammanhang i Bredbyn där de genomförde flera resor både i Sverige och i södra Europa. Vi hade bil tidigt och semesterresor först med tält och senare i livet med husvagn var något både mamma och pappa gillade.

Efter att vår pappa Gustaf gick bort 2018 bodde mamma kvar i huset fram till slutet. Sista åren var hon helt beroende av hemtjänst som fungerade mycket bra.

Den 14 januari somnade Margit in.

Barnen Torbjörn i Umeå och Monica i Gävle