Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Margarin är djävulens påfund"

Björn Melbin är inte bara en glad kock – han är en ovanligt pratglad kock också – som gärna slår på stora kastrullen för vanlig hederlig husmanskost.

– Själv äter jag nog helst pölsa, eller rotmos och oxbringa, säger den glade kocken utan minsta tvekan i rösten.

I tio år har Björn Melbin jobbat med mat, bland annat i Umeå, norska Bodö och skånska Helsingborg. Bäst minns han dock sommarjobben vid Näske krog, som han utan omsvep säger har varit den mest lärorika tiden i hans liv.

– Näske var bästa skolan. Nu för tiden försöker jag förresten jobba där varje morsdag, då de har det lite extra körigt, säger han.

Annars är det vid Statt i Örnsköldsvik han regerar i köket. Ett jobb han trivs förträffligt med.

– Jag har faktiskt varit här i fem år nu. Kockar brukar röra på sig, säger han och nämner att han en gång själv gav upp en anställning mitt i en lunch.

– Men det vill jag egentligen inte prata så mycket om, säger han, men tillägger att han trots allt inte ångrade sitt beslut den gången.

Husmanskost ligger Björn Melbin varmast om hjärtat – och han kan nästan tala hur länge som helst om långkok och inte minst bra råvaror.

– Ett stort fel många människor gör är att de har alldeles för bråttom när de lagar mat, säger han och antyder lite lätt att när det gäller matkulturen i den här stan kanske det är lite si och så ibland.

Själv äter han dock sällan hemma och därför är heller inte kylskåpet så välfyllt.

– Står man och lagar mat på jobbet hela dagarna låter man hellre någon annan laga middagen, säger han och skrattar, men tillägger i samma andetag att det faktiskt händer att han springer ner till en närbelägen butik och skaffar sig nödvändiga ingredienser till en måltid.

– Men det kan lika gärna bli en macka, säger han och nämner att på julafton har han till och med ätit pizza.

– Har man kokat flera hundra kilo julskinka och rullat 200 kilo köttbullar, då käkar man helst något annat än julmat, säger han och skrattar igen.

På frågan varför han egentligen blev kock svarar han att "det är så fruktansvärt kul att laga mat".

– Sedan är det väl arvet från farmor. Speciellt hennes långkok och pölsa, säger han och visar på sin tatuering på nedre delen av benet, där det faktiskt står pölsa, som en liten hyllning till just farmor.

– Och pappa Gunnar har också inspirerat. Han är driven och hittar på mycket roliga grejer i köket. Framför allt med svamp och sedan gör han egna marmelader.

En av Björn Melbins specialiteter är vitlök och då framför allt kinavitlök, som han säger att han har i de flesta rätterna.

– Lök är överhuvudtaget en av de viktigaste ingredienserna i mat. Det är en smakhöjare.

Lika förtjust är han dock inte i margarin, som han utan omsvep kallar för "djävulens påfund".

– Det ska vara riktigt smör. Inte margarin eller några andra konstigheter, säger han och nämner att han ibland har haft praktikanter i köket och just påtalat det där om "djävulens påfund", som de sedan fört med sig till skolan.

– Jag försöker överhuvudtaget att undvika konstigheter i köket. En lightprodukt betyder ju att man har tagit bort någonting. Och färskpotatis ska man använda när det går, säger han.

Björn Melbin nämner också att han serverat en hel del kändisar genom åren och att han är mäkta nöjd med omdömet han en gång fick av Bert Karlsson.

– Han har sagt, både i tv-rutan och i radio, att min pepparbiff är godast i världen. Sådant är ju jätteroligt att höra.

Han berättar även att han har serverat Alice Cooper hamburgare och juice – och Dolph Lundgren röding med hjortron.

– Och sångaren Ola ville ha vegetarisk pasta med kött.

Och allt har tillagats med äkta smör...