Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta Hallins djupa relation till August Strindberg

/
  • Legendariska operasångerskan Margareta Hallin läser och sjunger August Strindberg. Programmet visade hon på hemmaplan i Kramfors.

När två storheter möts kan det inte bli annat än bra. Margareta Hallin, hovsångerska, professor, en av Sveriges främsta operaröster genom tiderna – och sedan ganska många år tillbaka bosatt i Kramfors, har satt ihop ett program med titanen August Strindbergs brev till tredje hustrun Harriet Bosse.

Annons

Premiären var för omkring en månad sedan i Sundsvall, och nu hade turen kommit till Kramfors, och biografen Royal. I februari ska för övrigt samma program framföras på Strindbergmuseet i Blå Tornet på Drottninggatan i Stockholm.

Margareta Hallin har sedan länge en mycket personlig relation till Strindberg. Hon har bland annat tonsatt flera av hans verk, Fröken Julie, Den starkare, och Ett drömspel. Hon fastnade för brevväxlingen med Harriet Bosse eftersom de ger en delvis annorlunda bild av Strindberg.

– Det är hon som framstår som osympatisk, säger Margareta Hallin.

Till saken hör förstås att Harriet Bosse hade förstört alla sina brev till Strindberg, kvar finns bara hans bevarade, vilket onekligen riskerar att ge en slagsida åt bilden av deras relation.

Under programmet både läser och sjunger Margareta Hallin. Hon har avstått från instrument, och all sång är a cappella.

Hon läser ett urval av Strindbergs brev, i en kronologisk ordning, där vi får följa en spännande utveckling av relationen. Från den första förälskelsen, Strindbergs osäkra, trevande kontaktsökande, med det berömda frieriet till den nästan 30 år yngre skådespelerskan: Skulle fröken vilja ha ett litet barn med mig?, till äktenskapets tydligen ganska stormiga vardag, för att slutligen landa i Strindbergs sorg och längtan efter att ha blivit lämnad. Vi möter en Strindberg som är öm och kärleksfull, för att så småningom bli sårad, undrande, sökande och inte minst självanklagande.

Brevläsningen interfolieras av Margareta Hallins musikaliska illustrationer, hon sjunger verk av Ture Ragnström, Gunnar Edander, A.F.Lindblad, och inte minst av Strindbergs egna favoritkompositörer Beethoven och Mendelsohn.

Hon berättar också att det var ett kamratgäng konstnärer med Strindberg i spetsen som brukade träffas och musicera tillsammans. Beethovens nionde symfoni stod högt i kurs. En av musikerna var August bror Carl Axel, som var en ganska skicklig pianist.

Som en liten bonus får Kramforsborna beskåda en liten utställning av Margareta Hallins konst ute i Royals foajé. Konstutövande är relativt nytt för Margaretas del.

– Tidigare var jag rädd att de starka oljorna kunde skada min hals, säger Margareta Hallin.

Tavlorna är mest landskap, med stillsamt dramatiska bilder av en älv. Inspirationen av impressionism är påtaglig, och stilen tangerar naivismen. Färgerna är genomgående mjuka med stark känsla för nyanser.

Mest fastnade jag för ett underbart porträtt av – Strindberg.

Annons