Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mardrömmen sann: Portugal i playoff

Annons

Allas värsta scenario slog in: Sverige lottades mot Portugal i playoff till fotbolls-VM och börjar borta den 15 november.

Det känns ju surt alltså, säger Anders Svensson.

Förlusten mot Tyskland resulterade i att Sverige hamnade i den oseedade playoff-gruppen. Det öppnade för den lottning som alla målat upp som mardrömmen i förhandssnacket: Christono Ronaldos Portugal.

Det är klart att Portugal ses som en tuffare motståndare med tanke på deras kvalité, men nu har vi dem som motståndare och självklart ska vi se till att ta oss vidare. Det finns inget annat att fokusera på, säger landslagets mittback Per Nilsson till TT.

Nilsson säger att det blir viktigt att få stopp på Portugals duktiga offensiva spelare.

Det gäller att vara väldigt vaksam på dem. Sen har de en enorm stjärna i Cristiano Ronaldo som vi inte får släppa några ytor till och ge honom några målchanser.

Sverige börjar borta den 15 november och spelar hemma den 19 november. Spelordningen kan vara en fördel, menar Nilsson:

Gör man mål på bortaplan och gör en bra match i övrigt, är det klart en fördel att ha hemmaplan i den andra matchen. Men det ska spelas två matcher och det kommer att bli tufft.

"Portugal är favoriter, men det blir två fantastiska matcher! Vi möter en bra nation med många bra spelare. Playoffmatcher är som två finaler - det är något helt annat än gruppspelet", kommenterar Zlatan Ibrahimovic i sin app.

"Jag tror man ska minimera misstagen. Det lag som gör flest misstag är det lag som kommer att missa VM."

Förbundskapten Erik Hamrén ville inte prata om Portugal som en mardrömsmotståndare.

Vi har möjligheten mot alla lag. Portugal har en väldig hög lägstanivå, det såg vi ju i EM när de höll på att gå till final, men i VM-kvalet har Portugal haft lite sämre resultat eftersom de inte gick direkt till VM. Det är en härlig utmaning - och den ska vi ta, sade han till TV4.

Hamrén fick frågan av SVT hur man ska stoppa fixstjärnan Cristiano Ronaldo.

Det är en världsspelare, oberäknelig, som kan göra det där lilla extra. Det som är positivt är att vi också har en sån, sade Hamrén om Zlatan Ibrahimovic.

Mittfältsveteranen Anders Svensson var inte speciellt nöjd med lottningen:

Det vill jag inte säga i tv. Det var inga snälla ord jag vrålade ut, säger han till SVT om sin reaktion. Det känns ju surt alltså. Det laget som man absolut ville undvika att få. Det är synd att säga att man är glad och det var väl ingen drömlottning. Samtidigt tror jag att de har respekt för oss och är inte helt nöjda ändå.

Svensson säger att det är fördel Portugal, 60/40 när det kommer till procent.

Det är ingen omöjlighet. Portugal är jäkligt bra när de får det att fungera men de har också brister. Det ska vi utnyttja. Förhoppningsvis kan det vara en liten fördel att börja på bortaplan.

Övriga tre matcher lottades enligt följande: Ukraina-Frankrike, Grekland-Rumänien, Island-Kroatien.

Playoff-matcherna spelas enligt vanliga cupspelsregler, det vill säga mål på bortaplan räknas dubbelt. Vid lika resultat i båda matcherna spelas en förlängning på 2x15 minuter innan straffläggning tas vid. Bortamål under förlängningen blir dubbelt värda vid lika resultat.

Fakta: Portugal

Världsrankning: 14.

VM-kvalet: Obesegrat på hemmaplan, slutade en poäng efter gruppvinnaren Ryssland. 29 olika spelare har fått speltid under kvalet.

Främsta målskyttar: Helder Postiga (6), Bruno Alves (4), Cristiano Ronaldo (4).

Senaste tävlingsmatcher mot Sverige: 0-0 och 0-0 i kvalet till VM 2010. Portugal nådde sedan VM, Sverige gjorde det inte.

Möten genom tiderna: 15 (6 segrar, 6 oavgjorda, 3 förluster).

Mer läsning

Annons