Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Ericsson klar för formel 1

Annons

För första gången på 23 år har Sverige fått en formel 1-förare. Marcus Ericsson är klar för det engelska stallet Caterham, uppger Viasat.

Helt fantastiskt att vi lyckats få ihop det här. Det är på tiden. Det är många år sedan en svensk körde F1, och det är så klart otroligt häftigt att jag blir den näste, säger den 23-årige Ericsson till Viasat Motor. Det är givetvis stort för Sverige att vi har en svensk förare tillbaka på startlinjen under 2014, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Den svenske talangen har de fyra senaste åren kört i underserien GP2.

Det har varit en rätt så lång process. Alla F1-team har bra koll på GP2, och det var väl där det började. Sedan har folket runt mig haft kontakt med Caterham, medan jag har fokuserat på min körning. Men nu på slutet har jag ju märkt att det varit nära, säger Ericsson till Viasat Motor.

Marcus Ericsson kommer att få japanen Kamui Kobayashi som stallkamrat i Caterham. Robin Frijns och Alexander Rossi blir reserver.

Vi är väldigt glada över att Marcus kör för oss 2014. Det här är resultatet av en lång process, men det har varit värt all tid och ansträngning för det är viktigt för oss. Det här blir vårt femte år i F1, och vi måste börja röra oss uppåt. Där tror vi att Marcus kan spela en viktig roll, säger Caterhams stallchef Cyril Abiteboul.

Ericsson har nu kort tid på sig att bemästra bilen inför debuten i mitten av mars.

Caterham är ett ungt stall och tillsammans få vi ta oss an utmaningarna som det nya regelverket för 2014 innebär, säger han till Reuters.

Svenskens målsättning till en början blir att vara bättre än stallkamraten Kamui Kobayashi:

Först och främst måste jag slå min teamkamrat, sedan beroende på hur bilen står sig konkurrensmässigt mot de andra så får man sätta upp nya målsättningar under året. Men målet är att komma in i formel 1 och köra ifrån honom som sitter i bilen bredvid, säger Ericsson till Viasat.

En av de stora nyheterna till säsongen är att bilarna byter från en V8-motor till en V6:a med turbo.

Formel 1-premiären körs i Melbourne, Australien, den 16 mars.

Eje Elgh har under lång tid agerat som rådgivare och mentor till Marcus Ericsson. Han är mycket stolt över att adepten nu får köra i F1.

Det är en stor ära för mig att ha fått jobba med Marcus. Men det här är bara ett delmål, och nu jobbar vi vidare, säger Eje Elgh till SVT:s Tvärsnytt.

Även STCC-föraren Fredrik Ekblom är med i hyllningskören till Ericsson:

Det är otroligt stort. Det bara ett fåtal förare i världen som får köra formel 1, och han är en av dem.

Stefan "Lill-Lövis" Johansson är den senaste svensken som kört i formel 1-cirkusen. Han gjorde sitt sista F1-lopp i juli 1991. Det är totalt nio svenskar som tidigare har tävlat i formel 1: Joakim Bonnier, Ronnie Peterson, Reine Wisell, Bertil Roos, Torsten Palm, Gunnar Nilsson, Conny Andersson, Tommy "Slim" Borgudd och Johansson.

Mer läsning

Annons