Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Vem vill ens ta över efter Erik Lövgren?

TV: Hör Marcus Bohlins tankar om att Erik Lövgren inte ställer upp för omval.

Regionrådet Erik Lövgren (S) meddelade på fredagsmorgonen att han inte ställer upp för omval.

– De hot och det hat som det här uppdraget medfört går inte att bära hur länge som helst, säger Lövgren.

Lövgren tog över efter Elisabet Strömqvist 2015 och har sedan dess fått stå ut med mycket skit på grund av den politik som landstingsmajoriteten har bedrivit. Nedläggningen av akutkirurgin och, främst, BB i Sollefteå har väckt starka känslor. Det går att förstå då det påverkar många människor djupt, men det ursäktar inte att människor önskar livet ur politiker.

Att vara landstingspolitiker är på många sätt bland det mest otacksamma man kan vara. Man bär ansvaret för frågor som kan vara direkt livsavgörande för människor och man ska försöka göra det på bästa möjliga sätt med för lite pengar.

Det är heller inte fritt fram att häva ur sig vad som helst bara för att man sitter bakom en skärm och inte behöver säga det direkt i ansiktet på den person det berör. Att i affekt mordhota en politiker på Facebook är inte mindre allvarligt än att göra det i verkliga livet.

Att vara landstingspolitiker är på många sätt bland det mest otacksamma man kan vara. Man bär ansvaret för frågor som kan vara direkt livsavgörande för människor och man ska försöka göra det på bästa möjliga sätt med för lite pengar. Det handlar om att hushålla och prioritera även när detta innebär att vissa grupper känner sig missgynnade och önskar att man hade fördelat resurserna på ett annat sätt.

Sedan har Lövgrens arbete inte direkt underlättats av att styrningen av landstinget har svajat under mandatperioden. Kritiken har varit stark även från de egna leden på grund av ett ganska oskickligt hanterande av neddragningarna i Sollefteå.

Sedan har Lövgrens arbete inte direkt underlättats av att styrningen av landstinget har svajat under mandatperioden. Kritiken har varit stark även från de egna leden på grund av ett ganska oskickligt hanterande av neddragningarna i Sollefteå. Och avslöjanden om orimligt generösa fallskärmsavtal och hemlighållna avtal inlåsta i byrålådor för att skydda högt uppsatta chefer undergräver förtroendet och det spiller förstås över också på den politiska ledningen.

Den som får förtroendet att leda Socialdemokraterna i landstinget efter nästa val kommer att ha en tuff uppgift. Mycket tyder på att väljarna i Ådalen kommer att straffa S i valet nästa år. Det är värt att fundera över vem som vill ta ett sådant uppdrag givet de erfarenheter som Erik Lövgren har berättat om? Man måste ha ett psyke av stål för att rakryggad ge sig in i en sådan roll. Ändå är det viktigt att någon gör det. Politiken kan inte lämna walk over för hatare och hotare.