Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin (lib): Nazister som vill hoppa av måste få en väg tillbaka

Artikel 14 av 20
Nazismens näste
Visa alla artiklar

Annons

På nyhetsplats har Allehanda i veckan granskat nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Bland annat har vi fått veta vilka som leder organisationen i ”Näste 4” (NMR:s namn på den region som omfattar Västernorrland, Gävleborg och Jämtland). Det är en angelägen granskning. NMR har ökat sin aktivitet i Sundsvall med omnejd de senaste åren, även om organisationen fortfarande i allt väsentligt är marginaliserad och för en tynande tillvaro i vår del av landet.

I lördagens intervju med den före detta nazisten och NMR-aktivisten Mikael Skillt från Sundsvall beskriver han sig själv numera ”gråsosse”. Det är tyvärr en lite för okritisk beskrivning av verkligheten.

Jag förstår att Mikael Skillt gärna vill framstå som något så tryggt och välbekant som äldre tiders socialdemokrater (han hänvisar själv till de gamla S-ledarna och statsministrarna Per Albin Hansson och Tage Erlander). Men det var ett annat Sverige när dessa herrar styrde landet. Sverige var i allt väsentligt etniskt homogent. Efterkrigstidens arbetskraftsinvandring var endast i sin linda och flyktinginvandring var, med undantag för krigsåren, nästan icke-existerande.

Möjligen är det detta homogena Sverige Skillt drömmer om att återgå till.

Man ska få en ny chans, men det krävs också att man också med handling bevisar att omvändelsen inte bara är tomt snack.

För all del: Det ska vara lätt att lämna en extremistmiljö (oavsett det handlar om jihadister, nazister eller personer verksamma inom den autonoma vänstern). Man måste dock ta konsekvenserna av sitt handlande. Har brott begåtts ska dessa sonas. Med detta sagt: Människor som väljer att ta avstånd från sitt gamla liv – som Mikael Skillt nu gör – förtjänar en att få en ny chans. Att inte erbjuda avhoppare denna möjlighet kan få till följd att de söker sig tillbaka till den gamla gemenskapen igen och det är inte önskvärt.

Det betyder emellertid inte att allt hat, hot och våld är glömt och förlåtet. Man ska få en ny chans, men det krävs också att man också med handling bevisar att omvändelsen inte bara är tomt snack.

Jag tycker att Skillt har en del kvar att bevisa innan han ska släppas av kroken.

Det är förstås välkommet att Skillt nu säger sig ha ”omprövat sina teorier” och att han har insett att han hade fel. Samtidigt är det rimligt att lägga band på glädjen ett tag. Vi talar trots allt om en person som i hela sitt vuxna liv på olika sätt har varit engagerad i rasistiska och nazistiska organisationer (till exempel Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti, ja till och med Ku Klux Klan). Han har tidigare dömts för olaga hot, våldsamt upplopp och skadegörelse. Det är en person som har haft våldet och hatet som följeslagare i mer än 20 års tid. Och det är bara några år sedan han satt oemotsagd i Sveriges Radio och pratade om hur personer med ”afrikanska gener” inte hör hemma i Ukraina – där han då befann sig som legosoldat – och om hur ”judiska oligarker” styrde landet.

Nu är han plötsligt att betrakta som ”gråsosse”? Jag väljer att ta det med en nypa salt för närvarande. Jag tycker att Skillt har en del kvar att bevisa innan han ska släppas av kroken. Att han har börjat ta steg i rätt riktning ska han dock ha en eloge för.

Nazismens näste: Här finns alla delar i artikelserien