Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäns och kvinnors tankar på sex

Annons

En av Storbritanniens mest kända tv-profiler har fått britterna att tänka på sex. Frågan är hur ofta de gör det. Tänker på sex, alltså.

I en intervju i förra veckan var Jon Snow, mångårig medarbetare på brittiska Channel 4 News, ärlig. Lite för ärlig, kanske. Utan omsvep erkände han att han överväger möjligheterna till sex "varje gång han träffar en kvinna". Detta trots att han säger sig vara lyckligt gift sedan flera år. "Det är fullt naturligt. Alla män gör det.", fortsatte han.

Uttalandet fick medierna att borra sig djupare ner i ämnet.

Diana Fleischman, evolutionspsykolog vid University of Portsmouth, ger Snow ett visst stöd. Ur ett rent evolutionärt perspektiv, säger hon till tidningen The Telegraph, har män större anledning att vara motiverade till att ha sex än kvinnor.

Om en man har sex med 100 kvinnor på ett år, kan det resultera i lika många barn. Om en kvinna har sex med 100 män, resulterar det i högst ett barn och en väldigt öm rumpa. Denna obalans gör att honorna måste vara mer noggranna när de väljer. Det ser vi överallt i djurriket och när vi inte ser det så är rollerna omvända. Bland sjöhästar, till exempel, blir hanarna dräktiga och de är mycket petigare än honorna.

Men hur ofta tänker vi på det då? De undersökningar som finns varierar. En visar att män tänker på sex 34 gånger per dygn, det vill säga mer än två gånger per vaken timme, jämfört med 19 gånger för kvinnor. En annan tyder på att det är betydligt mer sällan än så, bara någon gång per dag, men oavsett så går det inte att hitta en enda studie som visar det motsatta; att kvinnor tänker oftare på sex än män.

Män har en lägre tröskel. Till exempel har homosexuella män fler partners än dito kvinnor, säger Fleischman.

Men de individuella skillnaderna är stora. Så stora att de överlappar varandra.

Män som tänker lite på sex tänker mer sällan än de kvinnor som tänker mycket på sex.

Att män är mer intresserade av sex än kvinnor är alltså inget annat än en stereotyp, påpekar Fleischman.

Och genom att fokusera på skillnaderna förstärker man dem.

Mer läsning

Annons