Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människosmugglare stoppade i Malmö

Annons

Misstänkta människosmugglare försökte i går föra in sammanlagt 51 syriska flyktingar över Öresundsbron, men stoppades vid brofästet i Malmö. Fem män har gripits och anhållits.

Sent på eftermiddagen hejdades en buss med 45 syriska medborgare plus fyra män som misstänks ha organiserat resan. Dessa greps och fördes till polishuset i Malmö.

Fyra timmar senare stoppades en hyrd minibuss med ytterligare sex syrier. Här greps föraren, hemmahörande i Göteborg, misstänkt för människosmuggling.

Alla 51 väntas söka asyl i Sverige.

De blir omhändertagna av oss och kommer att ansöka om asyl under dagen kan jag tänka mig. Om det nu är asyl de har för avsikt att söka, men det känns ju ganska uppenbart om de är syrier, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Samtliga fem misstänkta människosmugglare har anhållits.

Det lutar åt att det kommer att bli omrubricerat till grov organiserad människosmuggling, alternativt grov människosmuggling. Det har att göra med att man misstänker att det här är organiserat, och även mängden personer som förs in vid ett och samma tillfälle, säger Malmöpolisens pressinformatör Linda Pleym.

Det är inte själva färden över bron som avses med brottsmisstankarna utan att syrierna tros ha blivit insmugglade i Schengenområdet. Det är oklart om de fyra från bussen har haft något samröre med mannen i bilen och det hela ses just nu av polisen som två olika ärenden.

De asylsökande syrierna befinner sig på ett hotell i Malmötrakten.

De kommer under dagen att bli hörda av oss som vittnen, inget annat. Gränspolisen kommer att jobba med detta under dagen. Det är många att höra, det behövs tolkar. De kommer också att höra de misstänkta igen, säger Linda Pleym.

Att folk kör till Sverige på olika sätt för att söka asyl hör till vanligheterna, enligt Fredrik Bengtsson. Men att en så stor grupp människor kommer i en buss tillsammans är ovanligare, något som även polisen rapporterar.

Jag har jobbat på verket i tio år men har inte hört talas om det tidigare, säger Fredrik Bengtsson.

Migrationsverket räknar med en ökning av antalet syriska flyktingar som söker sig till Sverige framöver.

Med tanke på hur situationen i Syrien ser ut och utvecklingen där så är det väl rimligt att anta att alltfler söker sig till bland annat Sverige, eftersom Sverige är ett av de få länderna i Europa som faktiskt beviljar alla tillstånd, säger Fredrik Bengtsson.

Hittills har cirka två miljoner människor flytt kriget i Syrien, men bara ett fåtal av dem till Europa.

Men i takt med att stridigheterna ökar och människor far alltmer illa så får vi nog räkna med att man söker sig till Europa i större utsträckning än man gjort tidigare.

Mer läsning

Annons