Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Människor måste ju må bra på sitt jobb"

Könsdiskrimineringen inom Svenska kyrkan i Härnösands stift ska kartläggas.

Resultaten kommer att ligga till grund för en konferens om villkoren för kvinnliga anställda.

- Vi vill få svart på vitt hur det är med diskriminering av kvinnor i våra kyrkor, och vi vill veta hur det ser ut både för präster som är kvinnor och för andra kvinnliga anställda. Ingen ska diskrimineras för sitt köns skull, säger biskop Tony Guldbrandzén.

Bakgrunden till initiativet är en enkätundersökning som Kyrkans Tidnings gjort. Den visar att sju av tio kvinnliga präster i stiftet känner sig diskriminerade. Beskedet kom som något av en kalldusch för kyrkan.

Nu har stiftet beslutat att göra en egen kartläggning av könsdiskrimineringen. Arbetet leds av församlingarnas lokala arbetsgivarorganisation, Stiftsförbundet.

- Det är oerhört viktigt att vi kommer till rätta med diskrimineringen. Människor måste ju må bra på sitt jobb, säger Tony Guldbrandzén.

Runt om i församlingarna finns utarbetade jämställdhetspolicys och handlingsplaner mot diskriminering. De kommer nu att granskas av Svenska kyrkans regionala skyddsombud. I höst arrangerar Härnösands stift dessutom en konferens kring könsdiskriminering.


SARA-LENA BRÄNNSTRÖM