Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manning döms till 35 års fängelse

Annons

Soldaten Bradley Manning, som läckt hemliga uppgifter till Wikileaks, döms till 35 års fängelse i USA, skriver Reuters.

Han avskedas också från sin tjänst av det amerikanska försvaret.

I juli kom militärdomstolen fram till att Manning gjort sig skyldig till brott på 20 åtalspunkter, bland dessa spioneri och stöld.

Straffet meddelades i dag av domaren Denise Lindh. Manning kommer att kunna vara berättigad till villkorlig frigivning när han avtjänat en tredjedel av sitt straff, alltså efter drygt elva och ett halvt år.

Den 25-årige Manning riskerade upp till 90 års fängelse för att ha lämnat ut hemligstämplade dokument om USA:s militär till Wikileaks. Läckan är den största i sitt slag som drabbat landet. Militäråklagarna har yrkat på att han ska få ett fängelsestraff på minst 60 år.

Nyligen bad Manning för första gången om ursäkt och sade att hans handlingar orsakat USA skada.

Konstantin Dolgov, ryska UD:s människorättskommissionär, anser att domen mot Manning är "orättvist hård". Han säger också att domen "ännu en gång underminerar" USA:s uppfattning om sig självt som världsledande i fråga om mänskliga rättigheter.

Moskva har tidigare luftat stor irritation mot amerikanska fördömanden av hur Ryssland hanterar mänskliga rättigheter. Ryssland har också givit Edward Snowden, anklagad för liknande brott som Manning, ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Wikileaks-grundaren Julian Assange säger i ett uttalande att advokaterna bör vara stolta över Mannings framtida möjligheter till villkorlig frigivning.

Samtidigt bryter behandlingen av Manning mot grundläggande principer i västligt rättstänkande, enligt Assange. Försvaret ska nu försöka sänka straffet ytterligare och det enda rättvisa är att Manning friges, kompenseras för de övergrepp han utsatts för och att dessa missgrepp utreds, anser Assange.

Han uppger vidare att den hårda behandlingen av Manning har varit avsedd att avskräcka andra från liknande gärningar. Det har misslyckats och det "kommer att bli tusentals fler Bradley Manning", enligt Assange.

Mannings civila försvarare David Coombs sade vid en pressträff att försvaret ska vända sig till president Barack Obama för att be om benådning av Manning, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Coombs talade också om Mannings reaktion när domen meddelats:

Han ser på mig och han säger: "Det är ok. Jag vet att du gjorde ditt bästa. Jag kommer att vara ok. Jag kommer att komma igenom det här".

Mer läsning

Annons