Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Männen som tränger sig fram genom livet

Det var synd att Britta Johansson Norgren, Sveriges stora guldhopp, inte lyckades vinna årets Vasalopp.

Johansson Norgren kämpade tappert, men det räckte inte till seger. I stället för att få kliva högst upp på prispallen fick hon nöja sig med en andraplats. Svenskan förlorade guldet, och hon gjorde på grund av männen.

Med 28 kilometer kvar till mål ledde Johansson Norgren med hela 51 sekunder. På upploppet stövlade sedan en grupp män – helt utan utsikter att vinna i den egna klassen – in på det spår där det svenska guldhoppet spurtade:

"Vägen stängdes av flertalet herråkare som, trots arrangörens anvisningar med skyltar och visselpipor, inte lämnade fritt spår för de damåkare som tampades om segern och så var dagen förstörd för Johansson Norgren. Bittert förstås, och efter målgången hade hon svårt att dölja sin besvikelse", som sportjournalisten Thomas Lind konstaterade på dt.se.

Fartblinda män tänker på sitt och tränger bort elitpresterande kvinna. En tydlig bild av det patriarkala samhällets ständigt återkommande tendens att ge pojkar och män företräde bara för att de är män.

Flickor anstränger sig mer i skolan – men får lägre lön som vuxna. Kvinnor tar ett större ansvar för hemmet och jobbar i högre utsträckning deltid – medan männen tränger sig vidare genom yrkeslivet. Fram till högre lön, större trygghet och bättre pension.

Summan av många till synes helt frivilliga val bildar tillsammans en struktur. Få om ens någon man kan svära sig helt fri från ansvar för dess fortlevnad, men alla kan bättra sig och åtminstone sträva efter jämställdhet. Den internationella kvinnodagen kommer med en påminnelse om just detta.

Läpparnas bekännelser räcker inte. Det är dags att kliva ur spår.

Läs också: Det är inte synd om männen som saboterade för dameliten i Vasaloppet