Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Männen förlorar mest på sämre arbetsmarknad

Männen drabbas värst när konjunkturen vänder.

Det kraftigt ökade antalet varsel slår mot männen med stigande arbetslöshet som följd. För kvinnorna fortsätter däremot arbetslösheten att falla.

Varselsiffrorna för april tillsammans med annan statistik visar att de ljusaste tiderna på arbetsmarknaden är förbi. Uppsägningarna börjar nu dugga betydligt tätare än tidigare med en dryg dubblering av antalet varslade personer i april.

Och det är de manliga industriarbetarna som står först i tur, visar Arbetsförmedlingens statistik. En tredubbling av uppsägningarna har skett i transportbranschen, tillverkningsindustrin och i uppdragsverksamhet.

Trots att arbetslösheten totalt sett fortfarande sjunker har den för män stannat upp eller till och med vänt upp de senaste månaderna, visar TT:s genomgång av Statistiska centralbyråns (SCB) siffror.

Mellan februari och mars ökade antalet arbetslösa män med nästan 20 000 personer till 157 000. För kvinnor har arbetslösheten under samma tid minskat med 16 000 personer till 129 000.

Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors bekräftar bilden.

- Inbromsningen på arbetsmarknaden som sker nu är på mansdominerade områden. Och då är det också trögare för männen att komma ut på arbetsmarknaden igen, säger Strannefors.

Fenomenet är vanligt i ett konjunkturförlopp.

- Männen kommer först, både i nedgång och uppgång, säger Strannefors.

När konjunkturen dämpas och arbetslösheten ökar i den privata sektorn drabbas de kommunala ekonomierna med viss eftersläpning. Och det är där kvinnorna till större andel jobbar.

En sämre arbetsmarknad får också andra dyrköpta konsekvenser för männen. Män är generellt mindre flexibla och byter inte gärna arbetsområde vid arbetslöshet. Det gör att de i större utsträckning än kvinnor fastnar i arbetslöshetsträsket.

- Kvinnor är mer benägna att vara öppna för att byta yrke, säger Tord Strannefors.

Det är i alla fall den bild som arbetsförmedlarna upplever i kontakten med de arbetslösa, enligt Strannefors.OLLE LINDSTRÖM/TT