Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manliga pensionärernas vapen – maktmissbruk och härskartekniker: "Svårt för män att hantera starka kvinnor"

Tack Lina Norberg Juuso för din krönika den 3 december.

Den är visserligen skriven med anledning av det som händer i Svenska Akademin men – det händer även i pensionärsföreningar.

Läs också: Jag är trött på att visa empati för de "snälla" killarna

I vår förening handlar det inte om sextrakasserier (den förmågan börjar nog avta som tur är) utan om härskartekniker, maktmissbruk och i enstaka fall förnedring. Det verkar vara svårt för män att hantera starka kvinnor med högre utbildning än de själva har på typiskt manliga områden. Kvinnor i vårdande yrken utgör inget hot, de är ”vana att passa upp”.

I vår förening handlar det inte om sextrakasserier (den förmågan börjar nog avta som tur är) utan om härskartekniker, maktmissbruk och i enstaka fall förnedring.

I alla föreningar finns det stadgar och regler från högre ort som ska följas. När det inte fungerar är ingen grupp starkare än den svagaste länken. Lina Norberg Juuso har använt alla ord som behövs för att beskriva vad som händer så därför citerar jag ett par stycken från hennes krönika.

"Det handlar om makt och grupprocesser. De (män)niskor med formell eller informell makt i olika grupper tar eller ges ett mandat från de andra personerna i gruppen. I grupper finns det ofta en stark vilja att hålla ihop, att vara eniga och det finns också en identitet i gruppen.En vi‑känsla. Det är ett djupt mänskligt behov att få tillhöra grupper, att få vara med. Ingå. Därför blir det svårt att vara den som går emot. Säga ifrån.

Men själva makten kan också rubbas vid ifrågasättanden. Det är det som händer i detta nu. Det faller folk från maktpositioner hej vilt. Det som till slut krävdes var att kvinnors berättelser samlades under #metoo. En nätrörelse som växte till en maktfaktor som utmanade och utmanar tystnadskulturen."

Läs också: Otrygga anställningar ger tysta arbetsplatser – en miljö där sexövergrepp och trakasserier hålls gömda

Det är dags för tronskifte i många pensionärsföreningar. Släpp in de ”unga” pensionärerna med färska kunskaper, främst i digital media och med fräscha huvuden. Inte ens våra riktigt gamla är roade av det vi åstadkommer i dag. Ja, det är skillnad på olika. Dagens 65-åringar upplevs inte som pensionärer, lika väl som det finns ”unga” 80-åringar.

Från en som går emot och säger ifrån

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel