Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mankell gjuter liv i Bergman

När Ingmar Bergmans liv blir tv-drama i SVT står svärsonen för manuset.

Men Henning Mankell ser inga problem i släktskapet.

Det är inget problem, eftersom jag har bestämt det, säger han till TT Spektra.

Deckarförfattaren Henning Mankell, som var god vän till Ingmar Bergman och är gift med en av regissörens döttrar, Eva, initierade själv projektet att göra tv-drama om den stora filmarens liv.

Manusarbetet beräknas vara klart nästa år, och en färdig dramaserie i 4 delar à 60 minuter sänds i SVT under sent 2011 eller tidigt 2012.

Relativt snabbt restes dock frågan om Henning Mankell själv, med tanke på sin nära relation till Bergman, skulle stå för manus.

Gunnar Carlsson, producent på SVT, frågade mig om jag verkligen ville, och självklart funderade jag både länge och väl över saken. Det är inget problem, eftersom jag har bestämt att det inte är det. Det är däremot klart att det betyder en hel del att jag kände Ingmar, men det är inte avgörande, säger Henning Mankell.

Använda insikt

Han fortsätter:

Jag skulle kunna ha gjort det här även om jag inte hade känt honom. Det är inte så att jag går runt och bär på spekulativ information, men samtidigt vore det väldigt dumt av mig att inte använda mig av min insikt i manusarbetet.

Att risken finns att de många efterlevande till regissören sätter sig emot Mankells berättelse, ser manusförfattaren själv som liten.

Allt handlar om en grundläggande trovärdighet. Är man klar och tydlig från första början i vad man vill berätta, att berättelsen om Ingmar har en dokumentär grund men att jag också tar mig fiktiva friheter, ser jag ingen anledning till att det skulle bli problem.

Inget bestämt

Det är ännu långt ifrån klart vem som kommer spela huvudrollen som Ingmar Bergman, men Mankell har ändå något slags bild i huvudet, även om han absolut inte vill nämna några namn.

Det finns två, tre skådespelare i Sverige i dag som jag kan tänka mig. Men ingenting är bestämt eller ens påbörjat, inte heller valet av regissör.