Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljonskador efter skogsbränder

Annons

Mojnande vindar och lägre temperaturer underlättar nu släckningsarbetet för tusentals brandmän i australiska New South Wales som i en vecka bekämpat massiva skogsbränder.

Styrkor började på fredagen dras tillbaka, trots att 57 bränder fortfarande pågick. Inga fler bostäder var i fara och ingen av bränderna bedömdes utgöra allvarlig fara.

Skadorna beräknas uppgå till ett värde av 138 miljoner australiska dollar, enligt skadebedömare. Tusentals ansökningar om skadeersättning har kommit in och fler väntas.

Jättebranden i Lithgow, som tändes av en militär skjutövning, brann fortfarande. 50 000 hektar har eldhärjats och minst sju hus förstörts. Delstatsminister Barry O'Farrell planerar att träffa premiärminister Tony Abbott för att diskutera ett skadestånd till delstaten, sade han till journalister.

Klimatförändringar ökar risken för extrema väderförhållanden och framtida vildmarksbränder i sydöstra Australien, slår australiska Climate Council fast i sammanfattningen till en ny rapport, enligt Sydney Morning Herald. Studien sätter ytterligare press på premiärminister Tony Abbott och miljöminister Greg Hunt, som hävdat att det inte finns någon koppling mellan bränderna och klimatförändringar.

Mer läsning

Annons