Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångårigt arkeologiarbete belönas

Bernt Ove Viklund, Näsåker, har fått en utmärkelse av Kungliga skogs- och lantbruksakademien.
– Jätteroligt, säger han.

Det handlar om N.P Haléns donationsfond, en belöning som delas ut till personer "för enskilda, föredömliga insatser inom lanthushållningen, främst skogsvården.

– Där kommer kulturmiljövården in, säger Viklund.

Sedan början av 80-talet har Bernt-Ove Viklund vart engagerad och involverad i kulturmiljö. Han har inventerat, gjort arkeologiska upptäckter, dokumenterat, haft kurser och jobbat väldigt mycket under åren. Det arbetet har nu uppmärksammats och Viklund fick vid en ceremoni i Sundsvall på torsdagen ta emot belöningen. En blombukett, ett diplom och 5000 kronor. Det delades ut av Skogsstyrelsens generaldirektör Monika Stridsman.

– Diplomet ska jag rama in, säger han.

Så sent om i fjol gjorde Viklund Västernorrlands största arkeologiska fynd av samiska eldstäder, i Resele. Totalt rör det sig om ett 70-tal nya fornlämningar och han är just nu sysselsatt med att färdigställa den skriftliga rapporten.

Kommer du att fortsätta ditt arbete?

– Jag har inga planer på att sluta, säger han.