Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill bevaka klimatmötet

Annons

Nästa vecka riktas världens blickar mot Sverige. FN:s klimatpanel (IPCC) presenterar då sin rapport här om läget för jordens klimat - något som väcker stort intresse.

Klimatförändringarna och frågorna som tas upp i rapporten påverkar vår säkerhet, livsmedelsförsörjning, våra transporter och byggnationer. All mänsklig aktivitet och allt som pågår på vår planet. Så det är inte förvånande att det finns ett stort intresse, säger Jonathan Lynn, kommunikationschef för IPCC.

På måndag inleds det fem dagar långa mötet där bland andra 250 delegater från 110 länder och ett 50-tal forskare ska slutföra och presentera den första delen av klimatpanelens rapport om hur situationen för världens klimat ser ut. Det lär bli både många och långa diskussioner, berättar Lynn.

De kan ägna tjugo minuter åt att diskutera ett kommatecken.

I nuläget är cirka 170 journalister registrerade. De flesta, 70 stycken, kommer från Sverige men också bland andra kinesiska, brittiska och nepalesiska journalister kommer att finnas på plats. Mediernas intresse är framförallt riktat mot fredagen då resultatet presenteras.

Det är en av de viktigaste vetenskapliga rapporter som kommer ut på flera år och den sätter tonen för de närmaste årens diskussioner om klimatet, säger Lynn.

Mer läsning

Annons