Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Många ungdomar har gått och röstat i dag"

/
  • Församlingshemmet i Örnsköldsvik. Bakom de gröna skärmarna gjorde Svenska kyrkans medlemmar sina val till kyrkomöte, stiftsfullmäktige och lokala kyrkofullmäktige i kommunen.
  • Lena Lindström och Sara Åström håller koll. Det är ordning och reda som gäller i röstlängden.
  • Margit Forssén, valnämndens ordförande.

Vallokalerna öppnade och Örnsköldsviksborna röstade.

Kyrkovalet genomfördes under ordnade former.

Annons

I går gick Örnsköldsviksborna till val. Det var dags att bestämma sig för om kyrkan ska vara ett salt i samhället eller en spegel av detsamma.

Församlingshemmen höll öppet. Bakom de gröna skärmarna sticker det ut ben och fötter. Där inne bevaras valhemligheter och fattas avgörande beslut som kommer att påverka kyrkans framtid.

Egentligen handlar det om tre val: Kyrkomötet – Svenska kyrkans svar på riksdagen – är det högsta beslutande organet. Därtill stiftsfullmäktige och lokala kyrkofullmäktige.

Jenny Hedin från Gullänget är en förstagångsväljare:

– Om jag ska vara riktigt ärlig så är min bestämda uppfattning att politik och politiska partier inte har med kyrkan att göra, över huvud taget. Därför röstar jag för en kyrka som ska vara fri från politik, säger hon.

– Dessutom känns det extra viktigt att rösta eftersom Sverigedemokraterna försöker få makt i kyrkan och det är jag ännu mer emot.

Jenny är en av drygt 5,5 miljoner röstberättigade medlemmar i Svenska kyrkan – i det som brukar kallas för "det bortglömda valet". Förra gången låg valdeltagandet runt tolv procent.

– Jag hoppas verkligen att vi gör ett bättre val den här gången, säger Margit Forssén, ordförande för valnämnden.

Valgeneralen hoppas innerligt att medlemmarna ska lyckas resa sig ur sofforna.

– Jag har en bra känsla. Många ungdomar har gått och röstat i dag, tycker jag mig ha märkt. Vi har haft en god ruljans under hela dagen och många förtidsröster, säger Forssén.

Att arrangera ett val är ingenting som sker i en handvändning. Många frivilligtimmar har lagts ned på möten, mycket engagemang och valförrättare har engagerats.

– Själv röstar jag för att framtida generationer ska kunna få ta del av kyrkan och dess gemenskap. Svenska kyrkan är betydelsefull och viktig, säger Margit Forssén.

Annons