Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många tyckte till när Mogårn hamnade under lupp: "Gör om och gör rätt"

Inte en stol var ledig när Mogårn hamnade under lupp – och när politiker, kommunala tjänstemän och ortsbor tog till orda.
– Gör om och gör rätt – och låt det inte ta lika lång tid som för skolan i Bredbyn, sa en av rösterna i publikavet, apropå vad det skulle kosta att renovera Mogårn.

Det blev ett välbesökt och långt möte i församlingshemmet i Moliden, när samhällsföreningen bjöd in till samtal om Mogårns framtid. Många, både unga och gamla, hade tagit sig tid för att lyssna på vad Katarina Jensstad, välfärdsförvaltningens chef och Anna Reynberg-Sjölund, avdelningschef för särskilt boende, förde fram för argument för en avveckling av både Mogårn och Sidensjögården.

Till argumenten hörde omfattande analyser och statistik, och inte minst det faktum att något måste göras, eftersom Mogårns lokaler inte längre håller måttet efter dagens krav i socialtjänstlagen.

– Demens är en tickande behov både här och i hela riket. Efter nybygget i Själevad kommer vi även att behöva ytterligare ett boende. Det bör vara klart 2022, sa Anna-Reynberg Sjölund, som tillsammans med Katarina Jensstad detaljerat visade på prognoser om det framtida vårdbehovet.

Först när samhällsföreningens frågor kom upp till ytan efter en timme blev det lite hett i salongen och fastighetsavdelningens chef, Patrik Palm, fick klä skott för en hel del funderingar från höger och vänster.

Patrik Palm sa att en renovering av Mogårn skulle kosta 70 miljoner kronor och att det "inte var en kalkyl utan en kvalificerad bedömning".

– Det är en träffsäker uppfattning, sa han sedan.

Kommentarerna lät inte vänta på sig och en var att "har summan tagits från himlen, eller?".

– Och hur många förutom kommunen har räknat på det här? Kan man räkna fel på 24 miljoner kronor när det gäller Kronan, så vet man ju inte, hördes från en annan röst.

Patrik Palm svarade dock att kompetensen finns på avdelningen för den här typen av bedömningar.

Både Annba-Belle Strömberg, omsorgsnämndens ordförande (S) och kommunalrådet Glenn Nordlund (S), försökte lugna en del av åhörarna med att påpeka att innan beslut ska fattas ska man även ta del av en konsekvens- och riskanalys.

– Inget beslut ska fattas innan det, sa Glenn Nordlund.

Läs även: Två äldreboenden i Örnsköldsvik får framtidsbesked idag

Om Molidenborna – och alla andra åhörare med åldersfokus – blev lugna av beskedet är oklart, men helt klart är att det finns delade meningar bland alla inblandade – inte minst även de politiska partiernas företrädare i kommunen.

– Självklart förstår vi att något måste göras. Det köper vi. Men byggnaden med platta, väggar och ventilation är det inget fel på och vi har eget byggfolk, som anser att en renovering av Mogårn kan sluta på mellan 40 och 45 miljoner kronor i stället för 70.

– Dessutom handlar det om arbetstillfällen på landsbygden, sa Rune Hellström i samhällsföreningen, som befarar en liknande befolkningsutveckling, som när sågverket en gång försvann från trakten.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.