Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många tutade i sympati för strejken

Många tutade och vinkade när tio demonstrerande vårdförbundare fattade posto i morgontrafiken utanför landstingshuset i Härnösand i fredags.

- De har signalerat, vinkat och gjort tummen upp ända sen halv åtta, särskilt långtradarchaufförerna faktiskt. Polisen vinkade också snällt när de for förbi. Så vi får nog stå här, berättar strejkgruppen drygt en halvtimme in i aktionen på fredagen.

Merparten är sjuksköterskor från vårdcentralen Sundet på sjukhuset. Någon jobbar på ortopeden i Sundsvall och här finns också några biomedicinska analytiker. Det är alltså inte bara sköterskor som strejkar.

Vårdförbundets strejk nådde Västernorrland i måndags. En rimlig gissning är att stödet kan avta i takt med att fler patienter kommer i kläm och missar eller måste vänta på vård.

Men det är inget som Härnösands konfliktuttagna märker av.

- Nej, vi känner stöd! De flesta stöttar oss. Vi har gått runt med listor och i stort sett alla skriver på. Det angår ju alla också, förklarar gruppen.

Lokalt intygar medlemmarna i Härnösand att man är beredda att hålla ut länge.

- Tills vi får högre lön! Och strejkkassan räcker i flera veckor till!


KLAS LEFFLER
070-555 20 14