Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många tomma lokaler i centrum: "Tufft läge för handeln i Härnösand"

Gapande tomma skyltfönster och många lediga lokaler.
Butiker som lägger ner och flyttar till Birsta.
Frågan är hur handeln i Härnösands centrum mår egentligen.
– Jag kan förstå att det ser mörkt och tråkigt ut, men det är saker på gång, säger Henrik Skyttberg, kommunens centrumutvecklare.

Butikslokaler står tomma både i Prismagallerian och i stadskärnan. Nyligen aviserade Smarteyes sin flytt till Birsta och Lindex kommer i höst att lägga ner butiken i centrum. Flera andra butiker har tvingats slå igen.

Bitte Selldén, ägare till Sagas Blomsterverkstad i Prismagallerian, ser de tomma skyltfönstren rakt över gatan inifrån butiken och hon är orolig.

– Man vill ju att alla ska ha en blomstrande, trevlig stad och handel där alla hittar det de behöver. Men jag ser positivt på framtiden.

Så tycker Härnösandsborna om butiksdöden i city: "Tragiskt"

Hon sätter nämligen stort hopp till de nya fastighetsägarna. Hur levande en stadskärna blir beror enligt Bitte Selldén mycket på vilka fastighetsägarna är.

– Ja absolut, hur öppen de är för att hjälpa till att släppa in nya hyresgäster och vara tillmötesgående, ordna med bra lokaler och hyror så att vi klarar av att driva verksamhet, säger hon.

På Härnösands kommuns hemsida finns just nu 25 lediga lokaler, bara i centrum. Totalt är det 13 077 hyreslediga kvadratmeter, majoriteten kontorslokaler. Plus de butiker som nu står tomma i city.

– Det är en del tomma skyltfönster och det är ett tufft läge för handeln i Härnösand. Det som är glädjande är att vi har en väldigt bra dialog med fastighetsägarna, säger Henrik Skyttberg, som är kommunens Centrumutvecklare.

Läs också: Handeln i Härnösand ökar: "Det går bra nu"

Han menar att städer med en befolkning på under 50 000 invånare har det svårt när det gäller handeln i dag. Hoten är som bekant framför allt Birsta och internet. På frågan om vad som faktiskt görs för att fylla de tomma lokalerna och skyltfönstren igen så svarar han:

– Jag kan förstå att det ser mörkt och tråkigt ut, men det är saker på gång, det händer väldigt mycket.

Något mer konkret svar har han inte, mer än att det förs nätverksdialoger med fastighetsägarna. Botemedlet heter samarbete och att skapa nya mötesplatser i de före detta butikerna.

– Restauranger, krogar och liknande möteslokaler, konstutställningar. Man kanske ska hitta på någonting annat. Det är det omställningsarbetet som vi pratar om i de här grupperna.

■■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.