Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många tillresta deltog i Nipstadsmarschen 2020

Vandringssektionen i Sollefteå har i samarbete med Svenska Turistföreningens lokalavdelning genomfört årets Nipstadsmarsch 21 - 23 augusti. Start och mål för alla sträckor var vid Cupolen, Sollefteå camping.

Coronapandemin gjorde att vi fick ändra på en del rutiner som till exempel att start och mål var utomhus och att obemannade vätskekontroller uteslutits. Ingen fick ta något själv på kontrollerna utan allt serverades. Vi hade tur med vädret. Några lokala kraftiga skurar förekom men då fram för allt över Risön. De flesta vandrarna såg endast skurarna på håll.

Det var ovanligt många tillresta vandrare från till exempel Mölndal, Lundsbrunn, Tibro, Stockholm, Karlstad, Östersund och Obbola. Dessa gick alla tre dagarna. Uppslutningen från Sollefteå och övriga delar av länet var dock betydligt sämre. På fredag kväll fanns det endast en sträcka nämligen 11 km upp över skogsbilvägarna på Remsle. Det fanns tre sträckor att välja på både under lördag och söndag. Den finaste men också den tuffaste vandringen är 27 km runt hela Nipleden. Det var den som lockade flest vandrare ( 16 stycken). Detta är rekord för längsta sträckan på Nipstadsmarschen. Övriga gick väg upp till Forshyddan och sedan Nipleden tillbaka till Risön - sammanlagt 16 km. Ingen valde den kortaste vandringen på 6 km.

En del var något slitna på söndagen och valde kortare sträckor än de planerat från början men ingen uteblev. Längderna var denna dag 6, 13 och 23 km. Det var vandrare på alla delar. De som gick längst denna helg tillryggalade 61 km.

Nipleden är i år i betydligt bättre skick än i fjol. Nya broar med halkskydd har byggts och ledmarkeringar målats. Ytterligare förbättringar kan dock göras. Samtliga vandrare uppmanades komma med synpunkter på leden. Vi sammanställde sedan dessa och har lämnat åsikterna till kommunen. Då de tillresta vandrarna är mycket erfarna från evenemang runt om i världen har de kloka synpunkter speciellt vad gäller säkerhet.

Många planerar att återkomma nästa år då Nipstadsmarschen har 20-årsjubileum.

Kent Edin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel