Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många tecken på ökat knarkmissbruk

Mycket tyder på att

narkotikamissbruket har förvärrats den senaste tiden.

Vårdinsatserna ökar och förra året anmäldes flest misstänkta narkotikabrott hittills.

Slutsatserna dras i en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Enligt CAN görs i dag inga regelbundna undersökningar av hur stort och allvarligt det tunga narkotikamissbruket är. Den senaste nationella kartläggningen gjordes 1998. Sedan dess har problemet antagits varit oförändrat eller något förbättrat.

Men utifrån olika typer av narkotikarelaterad statistik, som CAN betonar kan vara svåra att tolka, anser förbundet sig ändå se tecken på att missbruket av narkotika ökar.

Under förra året var antalet misstänkta för narkotikabrott flest hittills, omkring 24 000 personer. Antalet vårdade på sjukhus med en diagnos kopplad till narkotika har ökat och uppgår i dag till drygt 10 000 personer. Även antalet narkotikarelaterade dödsfall tycks öka.

Enligt CAN pekar tillgängliga data också på att andelen personer under 30 år som missbrukar narkotika har ökat och att andelen tonåringar som uppger att de använt narkotika har ökat något senaste åren.

Tillgången till narkotika tycks enligt CAN vara hög eftersom priserna på de vanligaste sorterna är de lägsta på 20 år, trots allt fler och större beslag.