Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många svåra beslut väntar svensk krishantering

När Folk och Försvars Rikskonferens arrangeras för 70:e gången så är det i en tid då svensk krishanteringsförmåga, både militärt och civilt, står inför behov som kommer att leda till förändringar. För den civila delen handlar det om att tre ledande principer närmar sig återvändsgränd med hög hastighet:

Ansvarsprincipen - den som har uppgiften i normalfallet ska lösa det i kris.

Likhetsprincipen - som säger att strukturen för kris och normaltillstånd ska vara så lik som möjligt.

Subsidaritetsprincipen - att krisen ska hanteras på lägsta möjliga nivå.

Det här är leder till stora brister i snabbhet och kompetens, särskilt när krisen växer och medför konsekvenser utöver det normala. I en krissituation finns inte tid att alla sitter som jämbördiga och samverkar runt ett bord och försöker följa det vanliga regelverket.

Dessutom har Sverige dragit ned på övningsverksamheten de senaste 20 åren, från krigsdelegationen i Riksdagen till länsstyrelser och kommuner. Det man inte övar på blir svårt att lösa när det verkligen händer.

Förutom fler övningar ligger lösningen bland annat i att ge olika myndigheter behörigheter att leda och fatta beslut på andra myndigheters områden i en kris, att bland jämlikar behövs en ”lead agency” som kan leda.

Dessutom måste det finnas någon med ansvar att fördela resurser vid intressekonflikter. Det kom tydligt i dager vid Västmanlandsbranden, där Försvarsmaktens tillgängliga helikoptrar fanns. När det sedan började brinna i ett annat län och räddningsledaren där önskade hjälp av helikopter så fanns det ingen behörig instans som kunde fatta beslutet.

För det militära försvaret var fjolårets stora nyhet datingen, som Finlands dåvarande försvarsminister Carl Haglund (sfp) kallade den svensk-finländska relationen för. Även om korrekt liknelsen då snarare var långt gånget umgänge än trevande träffar, så är frågan hur det går med inflyttning av tandborste och extrakläder i varandras hem.

På plats från Finland den här gången är kommendören för Försvarsmakten Jarmo Lindberg, och åhörarna kommer att lyssna efter är ifall man är på väg mot äktenskap.

Läs även: Här är utmaningarna för Söderhamnsflygaren från Gnarp som blir ÖB

För gnarpssonen Michael Bydén blir det premiär i Sälen som svensk överbefälhavare. Många kommer att leta efter nyanser i budskapet i förhållande till försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Den stora elefanten i rummet är alltjämt pengarna. Försvarsuppgörelsen från i våras är otillräcklig för genomförande av försvarsbeslutet som togs i ett lugnare läge än dagens verklighet.

Läs även: En tydlig och olycksbådande signal

Frågan svensk politik inte vågat ta konsekvenserna av om vi ska ha ett nationellt försvar värd namnet eller om vi i praktiken bara har en styrka för internationella insatser. Även om det nationella försvaret nu betonas och totalförsvaret ska återupptas efter två decenniers dvala väntar minst tio svåra år innan effekt kan nås, om nu pengarna tas fram.

Läs även: Försvarsviljan finns men pengarna saknas

I en tid då även flyktingkrisen, terrorhotet, EU:s utmaningar, Syrienkrisen med förvecklingar Iran och Saudiarabien så är det mycket som svenska politiker ska klara av att ta in och leverera lösningar på. Obekväma beslut och prioriteringar väntar. Och när ett ämne på Rikskonferensen är ”Ny säkerhetsstrategi för Sverige: vad bör en sådan innehålla?” så är en insikt att 70-årsfirandet även kan sägas ske år noll.

Intresserad av försvars- och säkerhetspolitik? Du har väl inte missat Podd72 som även kommer med extraavsnitt från Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen,

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Tidigare program:

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar