Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många sjuka kör bil

Länets läkare har blivit bättre på att anmäla olämpliga bilförare. I fjol fick länsstyrelsen in 124 anmälningar om personer som är för sjuka för att köra bil. Men det är fortfarande alldeles för få, anser Vägverket.

? Vi vet hur vanligt det är med sjukdomar som gör att man inte ska köra bil. Vi vet att 30 000 drabbas av stroke varje år och grovt gissat ska hälften av dem inte köra bil längre. Sedan drabbas 25 000 av demens och en hel massa får dålig syn på grund av sjukdomar, säger Lars Englund, chefsläkare på Vägverket.

Läkare är enligt lag skyldiga att anmäla patienter som är olämpliga bilförare av medicinska skäl, till exempel demens, alkoholism eller synnedsättning. Länsstyrelsen beslutar sedan om körkortet ska återkallas. År 2007 gjordes 124 anmälningar i Västernorrland, jämfört med knappt 100 åren innan. Men det är inte tillräckligt, menar Vägverket.

? Det finns två orsaker. Den ena är att det är jobbigt. Doktorer tycker inte om att ta beslut som går emot patienten. Det andra är att de inte har tillräcklig kunskap. Är patienten ordentligt dement är det lätt, men det är på vägen dit som det är svårt. När är det dags att säga stopp? säger Lars Englund.Läs mer i torsdagens papperstidning.SARA-LENA BRÄNNSTRÖM