Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många oroas av Obamas tidtabell

USA:s president Barack Obamas tidtabell för ett återtåg från Afghanistan är inte "ristad i sten" hävdar nu ledande regeringsledamöter.

Det europeiska intresset för ökade bidrag verkar också ljumt.

Dagen efter att Obama lade fram sin nya strategi för Afghanistan var oron stor för vad tidtabellen, som säger att den eskalering med 30 000 extra soldater redan i mitten av 2011 ska förbytas i en bantning av antalet soldater, får för konsekvenser.

Talibaner väntar ut

Från Pakistan och Afghanistan hördes varningsrop från press, politiker och säkerhetsanalytiker om att den tydliga tidtabellen bara kan sporra talibaner och al-Qaida. Dessa grupper befaras nu vänta ut 18-månadersperioden och slå till med förnyad kraft när de amerikanska styrkorna i landet decimerats.

Det är får stora och destruktiva effekter, säger afghanske parlamentsledamoten och Karzai-kritikern Ahmad Behzad. Det är idealiskt för den pakistanska militären och fundamentalisterna, som kan återupprätta sitt styre över Afghanistan via terrornätverk, sade han.

Även på hemmaplan möter Obamas tidtabell skarp kritik. Den är "obegriplig" enligt senatorn och forne rivalen om presidentposten John McCain.

Budskapet var därför tydligt defensivt när utrikesminister Hillary Clinton, försvarsminister Robert Gates och försvarschefen Mike Mullen på torsdagen fortsatte arbetet med att sälja strategin politiskt i kongressen.

Flexibelt löfte

Jag tror inte vi har låst oss för att lämna landet, sade Clinton i ett senatsförhör, och beskrev strategin som "flexibel".

Målet var i stället, enligt utrikesministern, att "tydligt signalera till alla åhörare att USA inte är intresserat av att ockupera Afghanistan".

Gates påpekade att presidenten som överbefälhavare alltid har möjlighet att ändra sina sig framöver, och att utvärderingar ska göras om ett år.

Samtidigt är signalerna från europeiska allierade inte helt uppmuntrande för USA. Italien tillkännagav att de kan tänka sig sända mellan 500 och 1 500 extra soldater, men budskapet från såväl Tyskland som Frankrike är att inga besked om fler soldater är att vänta än på ett tag.