Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många olyckor i blixthalka

Annons

Blixthalka överraskade många bilförare i morse. Inom loppet av en timme inträffade minst sex trafikolyckor i nordvästra Skåne, ingen särskilt allvarlig dock. Utanför Örebro frontalkrockade en traktor och en personbil

Föraren i personbilen fick föras till sjukhus med okända skador medan föraren i traktorn ska ha klarat sig oskadd.

Någon av dem har kommit över på fel sida av vägen. Det är glashalt i området, säger Lotta Lindblad vid Örebropolisen.

Polisen i Östergötland varnar på sin hemsida för "lokal fläckvis halka i hela länet" och uppmanar bilister att anpassa hastigheten till väglaget.

Enligt poliser runt om i Svealand har det varit halt på många vägar i morgontrafiken.

Nu går vi in i den tiden på året när vi får en större risk för halka, särskilt under morgonen. Från och med nu är det minusgrader som gäller, säger Sandra Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Blixthalkan slog även till i Skåne under morgonen. Vid halvsju-tiden for två personbilar in i mitträcket på länsväg 111 mellan Laröd och Kulla Gunnarstorp, norr om Helsingborg. Kort senare kanade en mindre lastbil omkull på Österleden i Helsingborg. Föraren skadades lindrigt men fördes till sjukhus, enligt SOS Alarm.

Ungefär samtidigt skedde ytterligare fyra olyckor på olika håll i nordvästra Skåne, ingen av dem orsakade några allvarliga personskador, däremot problem i trafiken.

Under dagen rör sig ett regnväder upp över södra Sverige och övergår under kvällen i snö över inre Götaland. Nederbördsområdet når de mellersta delarna av landet under natten och morgontimmarna.

Då kan det bli snöhalka. Men även i de områden där det kommer regn kan det frysa på kalla vägbanor, säger Sandra Andersson.

Mer läsning

Annons