Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många objudna gäster i Vita huset

Säkerheten i en av världens mest välbevakade byggnader är inte vad den borde vara. Vid nästan 100 tillfällen tog sig personer förbi vakterna vid Vita huset mellan 1980 och 2003.

Livvaktsstyrkan Secret Service har erkänt fadäsen med objudna gäster till en middag nyligen, då societetslejonen Tareq och Michaele Salahi lyckades ta sig förbi samtliga vaktposter för att komma in till president Barack Obamas galamiddag för den indiske premiärministern. Livvaktschefen Mark Sullivan medgav vid ett utskottsförhör i förra veckan att det var ett säkerhetsfiasko.

På måndagen publicerades en lista med 91 tillfällen då personer lyckats ta sig förbi säkerhetsvakterna vid Vita huset från 1980 till 2003.

Dokumentet visar på ett aktivt försök att utvärdera säkerheten och uppenbarligen höja medvetenheten hos våra uniformerade vakter och agenter, säger talespersonen Edwin Donovan till tidningen Washington Post, som avslöjade listan.

Vid en av de mer bisarra händelserna lyckades en familj på fyra personer köra in med en minibuss i Vita husets område sedan chauffören tutat glatt åt vakterna.

Men den värsta incidenten inträffade 1994, när en man lyckades avfyra 29 skott mot Vita huset innan han övermannades av vakter.

Secret Service konstaterade att säkerheten måste vara "100 procent", men att Vita husets öppna del samtidigt tar emot 1,2 miljoner besökare varje år.