Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många nej till att starta friskola

Annons

Skolinspektionen har gett 39 skolor klartecken att starta verksamhet nästa läsår, mestadels i storstäderna. Men betydligt fler - 153 ansökningar - har fått avslag.

Totalt har Skolinspektionen fått 419 ansökningar om att antingen starta nytt eller bygga ut verksamheten vid en befintlig friskola. Av dem har en dryg fjärdedel - 109 stycken - fått helt eller delvis godkänt. Många av ansökningarna har avslagits på grund av brister i prognosen över antalet elever, enligt Skolinspektionen.

Antalet klartecken för att starta nya fristående skolor har minskat varje år de senaste fem åren. Dels har ansökningarna blivit färre, dels godkänns en lägre andel. År 2009 godkändes fyra av tio ansökningar, nu är andelen knappt två av tio.

På gymnasiesidan är det vanligt att ansökningar får nej därför att Skolinspektionen bedömer att en nyetablering kan få negativa följder för de kommunala skolorna och deras elever. Elevkullarna har drastiskt minskat och det har redan påverkat många skolor i form av nedlagda program eller färre parallellklasser.

Det är i huvudsak ett fåtal koncerner som nu fått tillstånd att starta eller utöka fristående grund- eller gymnasieskolor. Internationella Engelska Skolan, Jensen Education College, Kunskapsskolan och Thorengruppen har fått flest godkännanden. De flesta etableringarna sker i Göteborg, Stockholm, Malmö, Gävle och Uppsala.

Mer läsning

Annons