Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många misslyckades på nytt kemiprov

Annons

Var femte elev i årskurs nio lyckades inte få godkänt på det nya nationella provet i kemi. Det visar Skolverkets sammanställning av den första provomgången med naturorienterade ämnen (NO).

I våras genomfördes de första nationella proven i kemi, fysik och biologi i en så kallad utprövningsomgång.

Skolverkets sammanställning visar nu att 20 procent av eleverna inte fick godkänt på kemiprovet. I biologi och fysik nådde däremot 90 procent av eleverna målen.

En förklaring kan vara att kemiprovet var svårare att bedöma och innehöll fler uppgifter som krävde utredande svar med längre text, skriver Skolverket i ett pressmeddelande.

Sammanställningen visar också att ju högre utbildade föräldrarna är desto bättre resultat fick eleverna. Skillnaderna var störst just gällande kemiprovet: 37 procent av eleverna med kortutbildade föräldrar klarade inte godkänt, jämfört med 14 procent av de med minst en förälder med högskoleutbildning.

Från och med våren 2010 införs de nationella proven i NO på riktigt och resultaten kommer då att användas som stöd när lärarna ska sätta betyg.