Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många lärosäten drar ned på platser

Annons

Närmare 173 000 personer har blivit antagna till vårens högskoleutbildningar. På vissa orter har utbudet bantats rejält, på andra har det utökats.

Totalt sett minskade antalet antagna med en procent jämfört med förra året. Men skillnaderna mellan lärosätena är alltså stora. Totalt 18 universitet och högskolor minskar sin antagning, medan 14 ökar, enligt Verket för högskoleservice.

Blekinge tekniska högskola drar ned på antalet antagna från 2 600 till 900, en minskning med 67 procent. Förklaringen är att högskolan krympt utbudet av kurser. Till våren startar 22 kurser, jämfört med de 129 som utlystes inför våren 2012.

I Luleå är läget det motsatta. Dess tekniska universitet (LTU) går från 6 400 antagna i fjol till 7 800 i år, en ökning med 1 400 platser eller 22 procent.

Vi är har varit ett av de få universitet som inte slagit i taket. Vi får fortfarande betalt för alla prestationer och kan därför fortsätta att ta in studenter på kurser. Andra måste dra ned på sina utbildningar, vilket vi också måste göra nästa år, säger Inger Bergström, chef för utbildning och forskning vid LTU.

Även Högskolan i Gävle hör till dem som utökat antagningen kraftigt i vår, men drar ned på platserna nästa år. De närmaste åren väntas stora neddragningar vid landets lärosäten.

Mer läsning

Annons