Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många kör med övervikt

Man ska ha husvagn.

Men lasta den inte för tungt. Då riskerar du böter.

– En modern husvagn väger mycket och har inte så mycket utrymme över för extra last, säger Christoffer Hallgren, trafikpolis i Västernorrland.

Det är mycket som ska med i husvagnen på semesterresan. Men när väl förtältet och gasolflaskorna packats in har en modern husvagn inte mycket vikt kvar för extra last.

Om man ska följa lagen vill sälja.

De senaste åren har det blivit allt vanligare att för tungt lastade husvagnar fastnar i polisens stickprovskontroller.

– Många kanske har bytt upp sig till en större husvagn och missar att det mesta av den tillåtna totalvikten då redan är uppnådd. Lastar man sedan in trädgårdsmöbler, cyklar och fyller vattentanken är risken stor att man kör olagligt på semesterresan. Det är lätt att man inte har koll på vilken maxlast som gäller för sin husvagn, säger Christoffer Hallgren.

En för tungt lastad husvagn är en trafikrisk, framhåller han.

– Bilens köregenskaper förändras när en husvagn är överlastad. Den blir mer sladdbenägen och dragbilen får svårare att manövrera vid en kraftig inbromsning eller undanmanöver. Olycksrisken ökar, understryker Christoffer Hallgren.

Hur mycket du får lasta i en husvagn framgår av registerbeviset. Skillnaden mellan tjänstevikten och totalvikten visar maxlasten, alltså summan av hur många kilo fordonet får lastas med. För att köra ett fordonsekipage som väger mer än 3,5 ton krävs att du har E-behörighet till B-körkortet. Många väljer därför att registrera om fordonen till en lägre vikt och snålar istället på inredning.

– Är man osäker på hur mycket vagnen väger finns kontrollvågar på flera platser efter våra vägar. Jag kontrollvägde min egen husvagn i Armsjön innan semestern i somras för att vara på den säkra sidan, berättar Christoffer Hallgren.

Men trots att det kan bli en dyr affär att lasta för tungt är det många som inte känner till reglerna, eller helt enkelt chansar på att inte fastna i en poliskontroll. Lastar du mer än 51 procent av maxlasten blir det dessutom ett åklagarärende.

Makarna Tommy och Gunilla Lindblad från Uppsala har parkerat sin husvagn på Sälstens campingplats i Härnösand. De har däremot järnkoll på hur mycket som kan lastas med i sitt rullande semesterhus.

Viktigast av allt är förstås trädgårdsmöblerna.

– Vi måste ju ha något att sitta på när vi väl hittat en bra plats att stanna till på. Fiskeutrustning och kläder ska med. Men grillen, den får stanna hemma. Och vattentanken fyller jag när vi stannar till på någon camping.

170 kilo är max vad han kan lasta in i husvagnen.

– Jag vet vad som gäller och är noga med att hålla mig till reglerna. Och när vi är ute och kör ser vi till att sakerna fördelas jämnt i husvagnen. Även om det inte är mycket utrymme för extra last brukar vi få med oss allt som behövs på resan utan att lasta för tungt.

Tommy och Gunilla är ute på husvagnssemester för första gången. Tre dygn har tillbringats på Sälstens camping. Nu styrs kosan norrut och bra fiskevatten där flugspöet kommer till användning.

– Vi har båda sagt att vi aldrig kommer att skaffa husvagn. Men nu har vi blivit helt sålda. Det är ett fritt och bra liv och man sover aldrig så bra som i en husvagn.