Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många inbrott under jul och nyår

Annons

Jul- och nyårshelgen är högtider för inbrottstjuvar.

Enligt försäkringsbolaget Trygg-Hansa är nyårsdagen den dag då det anmäls flest inbrott.

Många som kommer hem efter jul- och nyårsfirande får en obehaglig överraskning när de upptäcker att de haft inbrott. Och den här julen har inte varit ett undantag.

Tjuvarna passar på när de får tillfälle och det är många som är bortresta och ute från hemmet på julafton, säger Jimmy Modin på polisens länskommunikationscentral i Skåne.

I Skåne fick minst ett tiotal hushåll påhälsning av inbrottstjuvar under julaftonsnatten, medan omkring femton inbrott anmäldes i Västra Götaland under julaftonsdygnet.

I Kalmar och Kronobergs län anmäldes cirka tio inbrott under måndagskvällen.

Vi har sett under de senaste åren att bostadsinbrotten i vårt län ökat under julhelgen, säger Anders Olsson, inre befäl vid Kalmarpolisen, till TT.

Inbrott i villor ökar

Förra året anmäldes omkring 22 200 bostadsinbrott.

Inbrotten i villor och radhus ökade med hela 19 procent i fjol jämfört med året innan medan lägenhetsinbrotten ökade med två procent.

Även i år fortsätter inbrotten i villor och radhus att öka. Fram till och med november har de inbrotten ökat med fem procent jämfört med motsvarande period i fjol. Däremot har lägenhetsinbrotten minskat rejält med 11 procent, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Anmäls på nyårsdagen

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa har låtit analysera sin skadestatistik. Analysen visar att flest inbrott anmäls på nyårsdagen.

Många skadeanmälningar kommer in när folk kommer hem från jul- och nyårsfirande på annan ort. Det kan vara svårt att dölja att man inte är hemma, säger Håkan Franzén, hus- och vid Trygg-Hansa.

Den bästa metoden att stoppa inbrottstjuvar är organiserad grannsamverkan, säger han.

Man organiserar trapphuset, bostadsområdet eller gatan tillsammans med polisen. Brå har ju visat att den totala brottsligheten i ett sådant område sjunker med 20-25 procent.

Mer läsning

Annons