Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många hinder för Syrienmöte

Annons

En allians av islamistrebeller i Syrien gör tummen ned för den fredskonferens som ska hållas i veckan.

Om mötet, mot förmodan, skulle leda till avtal, lär överenskommelsen bli svår att genomföra.

Syriens nationella koalition - en paraplyorganisation som är den största oppositionsgruppen i exil - röstade i helgen ja till att medverka i mötet som börjar i Schweiz på onsdag. Därmed ser det ut att verkligen bli förhandlingar mellan Bashar al-Assads regering och en del av regimens motståndare.

Men Islamiska fronten, som samlar flera islamistgrupper som strider på marken, sade på söndagen nej. Abu Omar, en av ledarna, deklarerade via Twitter att Syriens framtid inte avgörs vid "ihåliga" konferenser utan "skrivs i blod vid frontlinjerna".

Striderna har intensifierats och rebellerna har fallit varandra i strupen, vilket gynnar regimen. Omkring 130 000 människor beräknas ha dödats och en fjärdedel av befolkningen är på flykt.

Ryssland och USA engagerar sig för varsitt läger och pressar på för förtroendeskapande åtgärder. I helgen tillät regimen transporter av nödhjälp till palestinska flyktingar i Yarmuklägret i Damaskus, där folk rapporteras ha dött av svält, belägrade av regeringsstyrkor.

Regimen har också fört fram förslag om vapenvila i Aleppo och fångutväxling, men flygvapnet fortsätter att bomba rebellkontrollerade områden.

Gruppen Islamiska staten i Irak och Levanten, med koppling till al-Qaida, har lagt ut en samarbetstrevare till andra rebeller.

Mer läsning

Annons