Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många gick till Lunde i minne av Ådalen 31 – då slogs ett slag för kollektivavtalen: "Försvara svenska modellen"

85-årsdagen av skotten i Ådalen högtidlighölls med två ceremonier. Socialdemokraterna höll ett möte i Lunde med tal och underhållning, medan Ådalsmarschen med olika vänsterorganisationer gick samma väg som demonstrationståget 1931.

På båda ställena beklagades att det inte blev möjligt att samsas om en gemensam manifestation. Från socialdemokratiskt håll hänvisade man tid tidsbrist och stor arbetsbelastning med många stora politiska frågor att ta hand om under våren.

Läs också: 85 år sedan skotten i Ådalen – då hålls separata minnesstunder: "Handlar inte om några konflikter"

Samtidigt var man noga med att poängtera att de två arrangemangen inte konkurrerade med varandra, och man ser fram emot att samarbeta inför nästa år.

Samma förhoppning om samarbete i framtiden uttrycktes också från föreningen Ådalsmarschens sida. Från båda håll betonades även vikten av enighet.

Det socialdemokratiska mötet i Lunde samlade runt 100 personer. Fredrik Högberg och Ubbe Byström inledde med att sjunga ett antal klassiska arbetarsånger, både äldre och nya.

Huvudtalare var Transportarbetareförbundets ordförande Lars Lindgren. Han tog upp de historiska erfarenheternas aktualitet i dag, med en situation där det blir allt svårare att få kollektivavtalens villkor respekterade.

– Vi måste försvara den svenska modellen, men också våga höja blicken, säger Lars Lindgren.

Ledare: Löfven lär visa mer respekt än vad Palme gjorde

Inte minst transportbranschen har drabbats hårt av EU:s fria arbetskraftrörlighet, och Lars Lindgren är inte främmande att riksdagen ska upphöja kollektivavtalen till lag för att på så sätt få dem att gälla alla, en tanke som hittills har mött starkt motstånd.

Lars Lindgren var också kritisk mot sitt eget parti. Till att börja med i deras hantering av skotten i Lunde 1931, då han menar att S bidrog till att skydda förövarna och straffa de drabbade.

– Det var inte socialdemokrater eller kommunister som blev skjutna utan arbetare! säger Lars Lindgren.

Men han uttryckte även stark kritik mot partiets politik idag.

Tal hölls också av Viktor Eriksson från SSU. Mötet avslutades med en guidad vandring med Håkan Sjöberg, och senare kransnedläggning vid offrens grav på Gudmundrå kyrkogård.

Ådalsmarschen samlade betydligt fler deltagare. Omkring 250 personer gick med i tåget från Frånö folkets hus till monumentet i Lunde. Arrangörerna uppskattade att närmare hälften kom från orter utanför Ådalen, bland annat Stockholm och Göteborg.

– Med tanke på att det är första gången, och den korta förberedelsetiden, är vi nöjda med utfallet, säger Urban Bolander, ordförande i föreningen Ådalsmarschen.

I förgrunden för Ådalsmarschen står högtidlighållande, enighet och lärdomar att gå vidare med idag. Föreningen satsar på att arrangemanget ska bli årligen återkommande.