Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många från Sverige krigar i Syrien

Annons

Sverige ligger på fjärde och Danmark på andra plats bland europeiska länder när det gäller rekryteringen till stridande grupper i Syrien.

Enligt Internationella centret för radikaliseringsstudier (ICSR) vid King's College-universitetet i London har en mycket färsk uppdatering från i tisdags av de svenska siffrorna visat att mellan 39 och 87 personer från Sverige ingår i olika väpnade grupper.

Justerat till folkmängden berörs Belgien mest av rekryteringen. Sveriges fjärdeplacering kommer efter Danmark och Nederländerna.

ICSR:s beräkningar baseras på officiella källor i de olika länderna. Organisationen tror att det sammanlagt finns över 8 500 utländska stridande i Syrien. Västeuropéer sägs utgöra nära 18 procent av de stridande. Siffrorna innefattar både de som befinner sig i Syrien, de som återvänt och de som dödats eller försvunnit i Syrien.

ICSR betonar att den överväldigande delen av de utländska stridande kommer från Mellanöstern och Syriens närområde. Allra flest kommer från grannlandet Jordanien följt av Saudiarabien, Tunisien och Libyen. Siffrorna från Mellanöstern är dock mindre tillförlitliga än de från europeiska länder, framhåller ICSR.

Oklara är också bedömningarna av vilka utlänningarna ansluter sig till. Men enligt ICSR verkar många söka sig till radikala al-Qaida-besläktade grupper.

I dag uppdaterade svenska säkerhetspolisen (Säpo) sina siffror och uppgav att minst 75 personer rest från Sverige till Syrien för att utbilda sig eller strida i al-Qaida-inspirerade grupper.

Samtidigt sade Säpochefen Anders Thornberg av det finns uppgifter som ännu icke bekräftats om fler resenärer.

De 75 var en uppgång från det 30-tal resenärer som Säpo angav i april.

Mer läsning

Annons