Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många förödande misstag – låt inte ytterligare begås

Annons

Många förödande misstag har skett i Härnösands kommun. En av de svåraste tabbarna är rivningen av en tredjedel av det riksintressanta området Östanbäcken. Det skedde när Brunnshusleden skulle byggas.

Som tur var räddades den kvarvarande delen av Östanbäcken när ett stort parkeringshus planerades i den norra delen av denna vackra stadsdel.

En stor del av äran av detta kan tillskrivas Västernorrlands Allehanda som på ledarsidan och i många artiklar kämpade emot rivningsplanerna. Även den dåvarande stadsarkitekten Hans Thunell arbetade framgångsrikt mot Konsums expansionsplaner på Östanbäcken.

Nu är de styrande i Härnösand på god väg att ytterligare rasera det som blivit kvar av Östanbäcken.

Föreningen Utveckla Härnösand kämpar nu med näbbar och klor för att stoppa hotelletableringen vid simhallen. Föreningen är mycket positiv till att ett hotell byggs i Härnösand. Det är lokaliseringen på Kanaludden som Utveckla Härnösand vill stoppa. I stället föreslås att hotellet byggs till exempel på Torsvik med vacker havsutsikt och närhet till resecentrum.

Exempel på tidigare vansinniga beslut i Härnösand är rivningen av det gamla stadshotellet. Den charmiga och vackra byggnaden borde ha bevarats och kanske byggts om och renoverats invändigt om det ansågs nödvändigt.

Härnösand var redan 1885 tillsammans med Paris först i Europa med elektrisk gatubelysning. Redan 1885 togs anläggningen i bruk. Ett kraftverk i Gådadammen levererade elen. Den röda tegelbyggnaden fanns kvar i modern tid, men revs av någon outgrundlig anledning. Här missade Härnösand ett värdefullt turistobjekt av intresse på riksplanet.

■■ För fler insändare, klicka här.

Flera monumentala gravhögar från järnåldern fanns tidigare i närheten av gamla kyrkogården och nuvarande Mittuniversitetets lokaler. Den största av dem, den så kallade storhögen, var den största i Norrland och överglänste bland annat den berömda högen i Högom i Sundsvalls kommun.

Enligt uppgift var Storhögen drygt 40 meter i diameter och minst 4,5 meter hög.

1828 gjordes en uppmätning av storhögen och då konstaterades att jordmanteln hade avlägsnats. Högen beskrevs som ofantlig och var således tidigare betydligt högre än vad som senare angetts. Att schakta bort denna och flera andra högar i området är ett oförlåtligt misstag. Ännu ett turistobjekt av riksintresse som schabblats bort. För ett par år sedan begicks ytterligare ett stort misstag. Då revs nämligen lokstallarna inom järnvägens område i Härnösand.

Listan över svåra misstag kan göras mycket lång. Av utrymmesskäl tvingas vi nöja oss med dessa exempel.

Sällskapet Gamla Härnösandspojkar har gjort mycket gott för Härnösand, men det borde vara fler som vakar över kommunens rika kulturarv och ser till att inte ytterligare grova förödande misstag begås. Till den skaran hör numera också föreningen Utveckla Härnösand.

Uno Gradin

Ordförande Utveckla Härnösand

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel