Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många flyktingar vill flytta till Härnösand: Man får snabb och bra SFI

Härnösand är en kommun dit allt fler flyktingar söker sig spontant. Det betyder att mottagningen blir större än vad man kommit överens med Migrationsverket om. Något som nu Härnösands kommun vill göra något bra av.

Det är ett av de budskap som Kanadas ambassadör Kenneth Macartney fick när han besökte Härnösand.

– Jag tycker att det är mycket viktigt att lära mig mer om hur Härnösand och Sverige arbetar, Kanada är ju en invandrarnation och många som bor i landet är födda i andra länder. Men bara en del av dessa är flyktingar, säger Kenneth Macartney, Kanadas ambassadör.

Ett av skälen handlar om att man gärna bosätter sig där man har släktingar och vänner.

– Intresset för människor på flykt att flytta till Härnösand är stort. Nu gäller det att ta tillvara dessa möjligheter, menar Anders Byquist, ordförande i Arbetslivsnämnden i Härnösand.

Men det finns också andra orsaker. Dels att Härnösands kommun ligger bland kommunerna i topp när det gäller att ordna instegsjobb för folk på flykt. Härnösand hamnade på andra plats i statistiken.

– Men också för vi är snabba på att komma i gång med SFI. I många kommuner dröjer det flera månader innan en person fått uppehållstillstånd får komma i gång med SFI-undervisningen. men hos oss klarar vi det inom en månad, säger Malgorzata Zapasnik-Håkansson, chef för Arbetslivsförvaltningen.

Det finns det många frivilliga som hjälper till med svenskundervisning redan innan asylprocessen är avgjord och man har rätt till SFI-undervisning.

– Vi är tacksamma att det finns så många volontärer som bland annat ställer upp och lär ut svenska. Överlag finns det många volontärer som är aktiva i Härnösand, säger hon.

Bland annat nämner man den väntjänst där dubbelt så många har anmält sig till jämfört med de nyanlända som velat ha en svensk kontaktperson.

Dessutom jobbar man med ideella organisationer som ABF, Kvinnojouren, Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, HFF, Mat och prat, fäktningsklubben och Simsällskapet.

– Det har varit ett trevligt och lärorikt besök i Härnösand och jag åker gärna hit igen säger Kenneth Macartney som arbetar som ambassadör i Sverige i tre år, men även en gång i tiden varit utbytesstudent i Falun.