Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många döda efter skyfall i Italien

Annons

Minst 17 personer har dött i översvämningar på Sardinien. Italien har utfärdat undantagstillstånd.

Cyklonen Cleopatra gav Sardinien 440 millimeter regn på ett dygn. Det motsvarar en halv svensk årsnederbörd och är många gånger mer än det normalt regnar på ön.

Ovädret kom plötsligt och invånarna var "oförberedda" på de kraftiga översvämningarna, säger chefen för civilförsvaret, Franco Gabrielli. Privatpersoner har gått ut i sociala medier och klagat på att de inte fick tillräckliga varningar om ovädret.

Skyfall svepte bort bilar, översvämmade bostäder och förstörde vägar. De flesta av offren befann sig på nordöstra sidan av ön och runt hamnstaden Olbia, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

En mor och hennes dotter hittades döda i deras bil. En polis blev av med sitt fordon i vattenströmmarna.

Värst drabbad är hamnstaden Olbia - en populär turistort på sommaren - som nästan helt står under vatten. Där har hotell, sporthallar och privathem tagit emot de som tvingats lämna sina hem. Enligt Gianfranco Galaffu, lokal chef på civilförsvaret, är omkring 20 000 människor drabbade av översvämningarna.

Hittills har 17 personer konstaterats döda. Bland dem finns en brasiliansk familj på fyra personer som drunknade i sin lägenhet på bottenvåningen i staden Arzachena på den norra delen av ön. Tre personer dog när en vägbro störtade samman över deras bil nära Olbia.

Många människor saknas fortfarande.

Vi försöker fortfarande nå delar av låglandet. Där kan det finnas fler offer i bilar, säger Galaffu till AFP.

Nu utfärdas undantagstillstånd med anledning av de plötsliga översvämningarna.

Vi har beslutat att kalla till kabinettsmöte för att deklarera undantagstillstånd, som kan ge skjuts åt hjälpinsatser och underlätta fördelningen av resurser. Det viktigaste är att rädda människoliv, säger premiärminister Enrico Letta.

Oreglerat byggande och dåligt underhåll av floder har förvärrat katastrofen på Sardinien, enligt geologiska experter.

Området är inte ordentligt skött. Man kan inte bygga på flodslätter och floderna måste hållas rena. Vi ligger verkligen efter här, säger Claudio Rafanelli, expert på geologiska risker.

Enligt den italienska miljöorganisationen Legambiente löper sex miljoner italienare en potentiell risk att drabbas av översvämningar. Organisationen säger att det finns ett akut behov av förbättrade åtgärder för att hantera översvämningar och andra katastrofer, en uppmaning som det nationella geologiska rådet instämmer i.

Enligt myndigheterna varnade man för Cleopatra enligt de rutiner som finns.

Mer läsning

Annons