Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många beredda köpa klappar på krita

/
  • Lockropen för att få oss att handla mer inför jul är många. Men kolla så inte det finns

Var tredje svensk kan tänka sig att köpa julklappar på avbetalning.
Var femte kan tänka sig att ta ett banklån för att klara julen.

Annons

Det här visar en undersökning som låne- och rådgivningsföretaget Advisa låtit göra och där drygt 1 000 personer svarat.

HUI Research har tidigare bedömt att årets julhandel (klappar, mat m m) kommer att omsätta 65,6 miljarder kronor, vilket innebär i snitt 6 800 kronor per person.

Även för den som håller igen lite kan det bli svårt att klara få pengarna att räcka till.

Undersökningen visar också att 23 procent av de svarande tidigare handlat julklappar på avbetalning. Och det är förstås lockande när butikerna lockar med generösa villkor, typ köp nu – betala om ett halvår.

– Det många inte tänker på är att affärer som marknadsför sina avbetalningsköp som räntefria i stället kan ha höga avi-avgifter. Det är samma som att låna till hög ränta och tyvärr leder det ofta betalningssvårigheter senare, säger Philip Berman, sakkunnig på Advisa.

I deras undersökning har också 17 procent, alltså var sjätte, uppgett att de tvingats ta ett lån inom tre månader för att klara av julklappsskulderna.

I juletid handlar många sina klappar med kreditkort vilket ger en månads respit med betalningen. 37 procent säger att de gjort det tidigare.

Men då är det också viktigt att betala tillbaka inom dessa 30 dagar, för annars tillkommer ränta på skulden och den räntan är ofta hög.

Sju av tio i undersökningen säger också att de helst skulle vilja komma överens med sina släktingar om ett tak för hur mycket årets julklappar får kosta.

Mer läsning

Annons