Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många barn ville undersöka sina djur

Nog för att man har hört talas om vårdköer.

Men i jämförelse med hur det såg ut på Örnsköldsviks sjukhus på lördagen är det ingenting.

En patient i minuten kom till barn- och ungdomsenheten för att få sitt kramdjur kurerat.

– Vilket otroligt gensvar, vad roligt, sa landstingets informationschef Erica Jacobsson.

Köerna var på sätt och vis inte på riktigt. Det var öppet hus på sjukhuset, och då hade landstinget tagit det genialiska greppet att låta barn få komma till barn- och ungdomsenheten med sina favoritmjukdjur.

En idé som måste vara en av de klokaste som kläckts i landstinget.

Syskonen Emma och Filip Kanon, och kompisen My Fors var oerhört tacksamma för att chansen fanns att få djuren omsedda av expertis.

Nioåriga Emma var på plats med den talande apan Totte, som förklarade var han hade för åkomma:

– Bruten arm – och tveksam i huvudet, sa den talande apan kort.

My hade också med sig en språkfärdig apa. Hennes Leo var inte tveksam i skallen, men hade också råkat ut för armbrott på grund av olycka på studsmatta.

– Det blir nog inget mer hoppande för aporna. Om det ska hoppa måste de ha på sig hjälm och armbågsskydd.

Och för Filip Kanon var det mer komplext. Han kom till sjukhuset med sin loppa Bertil. Filip var oklar över vad det var för fel på Bertil, men gissade att det var något med ena benet.

– Ja, han hoppar ju ingenting, förklarade tioårige Filip.

Uppe på barn och ungdomsenheten fick barnen skriva in sina djur innan barnsjuksköterskan Susanne Andersson tog hand om dem för mätning och vägning. Aporna var det inga problem med, men när Filips loppa skulle mätas och vägas blev det värre, som alla förstår.

Det var stor humor.

– Det kan vara värdefullt att barnen får en inblick i sjukhuset; så att det inte blir så dramatiskt när de en dag kommer hit på riktigt, sa Erica Jacobsson.