Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många avstår gratisvaccin

Annons

Mer än varannan tonårsflicka i Uppsala har avstått HPV-vaccin som bland annat skyddar mot livmoderhalscancer. Nya studier visar att vaccinet ger bra skydd.

Det visar en utvärdering som landstinget i Uppsala har gjort, rapporterar Upsala Nya Tidning. Vaccineringen är gratis.

Det är synd eftersom vaccination är det mest framgångsrika sättet att bli kvitt sjukdomar i samhället, säger Karin Bondestam, läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till tidningen.

Enligt Eva Netterlid, klinisk prövningsledare som arbetar med barnvaccinationprogrammet på Smittskyddsinstitutet, varierar vaccinationsgraden stort i landet.

Det varierar från landsting till landsting. Det finns väldigt stora skillnader i hur man går till väga när man erbjuder hpv-vaccinationen. Det finns lika många lösningar som det finns landsting, säger hon.

Eva Netterlid tror att täckningsgraden generellt är lägre i åldersgruppen 13-18 år.

I den gruppen görs erbjudandet om vaccination inte av skolhälsovården utan av landstinget. Erbjudandet om vaccination via vårdval eller husläkare skickas hem till föräldrarna.

Sedan ska de som nappar på erbjudandet beställa tid och ta sig till öppna mottagningar.

I skolhälsovården är föräldrar till de yngre barnen vana vid att erbjudandet kommer till alla i klassen och att vaccinationen sker i skolan.

Det vaccin mot humant papillomvirus (HPV) som erbjuds gratis till svenska skolflickor är effektivt, visar två studier som presenteras i dag på en internationell konferens i Puerto Rico. Studierna genomfördes i Sverige, Danmark, Norge och på Island och visar att vaccinet skyddar deltagarna från HPV-relaterade sjukdomar, som cellförändringar, i upp till åtta år efter vaccinationstillfället. Även antikroppssvaret förblir högt.

Enligt Joakim Dillner, professor vid Karolinska institutet, ger studierna ytterligare bevis för att vaccinet är kliniskt effektivt.

En HPV-infektion kan resultera i kondylom, men framför allt livmoderhalscancer.

Mer läsning

Annons