Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många arbetslösa kulturarbetare

Annons

I slutet av nästa år väntas 3 000 personer inom kultursektorn vara inskrivna hos Arbetsförmedlingen som arbetslösa. Ytterligare 2 000 tros delta i program med aktivitetsstöd. Tillsammans beräknas det ge en fördubbling av arbetslösheten inom kultursektorn sedan slutet av 2008, enligt Arbetsförmedlingen.

Yngre kulturarbetare som ännu inte etablerat sig på arbetsmarknaden får det extra svårt. Bäst möjligheter har kulturarbetare med flera yrkeskompetenser.

Även om den allmänna konjunkturen tycks ljusna vet vi att kulturarbetarnas arbetsmarknad släpar efter. Det dröjer alltså innan våra arbetssökande får större del av den väntade konjunkturuppgången. I stället präglas 2010 av färre lediga jobb och hårdare konkurrens, säger Birgitta Johansson som är chef för Arbetsförmedlingen Kultur i ett pressmeddelande.